Ivo Krobot oblékl Ostře sledované vlaky do nového kostýmu

Brno - Novou inscenaci Ostře sladovaných vlaků Bohumila Hrabala připravilo Národní divadlo Brno jako poctu Bohumilu Hrabalovi, od jehož narození letos uplyne 100 let. Příběh proslavený oscarovým filmem z roku 1966 pro divadlo nově adaptoval Hrabalův dvorní scénický režisér Ivo Krobot. V hlavní roli železničáře Miloše Hrmy se představí Michal Dalecký. Premiéra je 24. ledna.

Krobot, spisovatelův dlouholetý přítel, se na Hrabalovy texty specializuje. Uvedl je víc než třicetkrát na jevištích v Česku i v zahraničí. Ostře sledované vlaky režíruje Krobot popáté. Pro uvedení v Národním divadle v Brně připravil nově upravený scénář, který čerpá také z jiných Hrabalových textů, zejména ze starší povídky Kain. „Je to taková volná montáž, otevřený dialog. Ani deset dnů před premiérou jsme to v textové rovině ještě neuzavřeli,“ řekl Krobot.

Hlavní roli svěřil režisér Daleckému, bývalému členovi Husy na provázku, který je od prosince 2013 v angažmá v činohře Národního divadla Brno. Dosud stál spíše na menších jevištích, kromě Husy na provázku třeba v Redutě. Výpravčího Hubičku si zahraje Martin Sláma, přednostu Zdeněk Dvořák. V ženských rolích se objeví Dita Kaplanová, Jana Štvrtecká, Magdaléna Tkačíková, Klára Apolenářová a Lucie Schneiderová. V inscenaci vystupuje také soubor Tanečního divadla Maximus, na scéně se zpívá a hraje na piano. Autorem scény je malíř Václav Špale, dobové kostýmy navrhla Alice Novotná, režisér pracuje také s animacemi.

Hrabal se narodil 28. března 1914 v Brně-Židenicích. Jeho rodný dům v Balbínově ulici zdobí pamětní deska. Rodina se brzy přestěhovala do Nymburka, většinu dospělého života Hrabal prožil v Praze a Kersku na Nymbursku. Zemřel v roce 1997.