Takhle se jezdí na Válečném koni, Spielbergu!

Londýn - Válečného koně proslavil především režisér Steven Spielberg, přestože si ho ve stejnojmenném velkofilmu (přečtěte si recenzi) příliš dobře neosedlal. Literární předlohu britského autora Michaela Morpurga objevilo ale ještě před ním Národní divadlo v Londýně a se svou adaptací bylo úspěšnější. Za sebou má inscenace už úctyhodných 2000 repríz. V přímém přenosu si představení na konci února budou moci vychutnat i čeští diváci.

Válečnému koni se na divadle daří (zdroj: ČT24)

Příběh velkého přátelství a odvahy z první světové války je zachycen pohledem koně, který je vytržen z idylických zemědělských plání Devonu a vržen do víru utrpení francouzských válečných zákopů. V divadelní adaptaci koně „hrají“ loutky v životní velikosti, voděné jihoafrickou loutkovou společností Handspring Puppet Company.

„Je magické, jak loutkáři a herci s těmi nádhernými loutkami na jevišti pracují. Víme, že to jsou loutky, ale nemůžeme si pomoct, někdy nám připadají jako živé. Tohle diváky dostává,“ předpokládá režisér Jimmy Grimes. 

Inscenace měla v londýnském Národním premiéru v roce 2007 (čtyři roky před Spielbergovým slzopudným filmem a čtvrtstoletí po vydání knihy) a od té doby sbírá divadelní ceny i přízeň diváků. Představení si získalo prý i anglickou královnu, těžko si přát lepší reklamu.

Po roce na prknech britské zlaté kapličky se Válečný kůň přesunul na West End, kde se hraje dodnes. Z tamního Nového londýnského divadla bude také 27. února živě přenášen do desítek kin, včetně šesti českých.