Kdo je tady oběť? Ostrava zkoumá krajní meze sexuálního násilí

Ostrava - Jedna dobrá rána zmůže víc než soudce, porota a žalobce! Tvrdí ostravská Komorní scéna Aréna v anotaci k chystané premiéře. V sobotu poprvé uvede drama Krajní meze o sexuálním násilí. Kdo je oběť a kdo útočník?

Hry amerického dramatika Williama Mastrosimonea kriticky pojmenovávají problémy současné Ameriky. Jedním z hlavních témat jeho dramat je násilí. Vůbec první hrou, která reagovala na vzrůstající násilí ve společnost byly právě Krajní meze (Extremities). Mastrosimone ji napsal v roce 1980, o šest let později byla zfilmována Robertem Youngem.

Ostravská Aréna hru uvádí v režii polského režiséra Grzegorze Kempinského. „Je to thriller, což je žánr, který je v divadle málokdy k vidění,“ uvedl k připravované premiéře. Původní hru, která netradičně zobrazuje vztahy mezi obětí a útočníkem, výrazně upravil a divákům předkládá psychologický thriller, v němž se z násilníka stává oběť a naopak. 

Komorní scéna Aréna nastudovala Krajní meze (zdroj: ČT24)

Podle Kempinského jsou Krajní meze hrou s obrovským diváckým potenciálem, přestože nejde o komedii. „Naopak, téma hry je hluboce znepokojující,“ podotkl. Hlavní hrdinku Marjoire se pokusí znásilnit Raul. Mladé ženě se podaří ubránit a role se obracejí. Spoutaný muž se stává obětí a Marjoire jeho mučitelkou. Ukazuje se, že dům, v němž bydlí tři ženy, dlouhodobě sledoval a znásilnění plánoval. Marjorie ho mučí za hranice snesitelnosti.

Sex a násilí se podle režiséra na divadle zobrazují nejhůře. „Rozhodli jsme se použít divadelní znaky, které jsou mnohem silnější než naturalismus na scéně. Je to drama, které se nejvíc děje v naší fantazii, protože divákova fantazie je mnohem silnější než to, co konkrétně ukazujeme na scéně,“ vysvětlil.

V hlavních rolích Krajních mezí se představí Petra Kocmanová, Josef Kaluža, Tereza Dočkalová a Tereza Cisovská. Premiéra je naplánovaná na 18. ledna v 18:30.