Stydět se má muž. Raperka v hidžábu bojuje proti zneužívání žen

Káhira - Novou hvězdou hudební soutěže Arabové mají talent se stala Egypťanka Majam Mahmúdová. „Raperka v hidžábu“ ve svých písních bojuje proti diskriminaci a sexuálnímu zneužívání žen, které v Egyptě zažila téměř každá žena.

I když nakonec nevyhrála, podařilo se jí upozornit na problém, se kterým se denně potýkají miliony arabských žen: všudypřítomné sexuální obtěžování. „Hodně lidí mi říkalo, že se nehodí, aby muslimka zahalená v šátku rapovala. Vždycky jsem odpověděla, že to jsou dvě rozdílné věci. Přeci to, jak vypadám, by nemělo ovlivnit moji práci,“ říká raperka.

Majam Mahmúdová provokuje konzervativní muslimy nejen rapováním na pódiu, ale i vlastními texty, kterými bojuje proti sexuálnímu obtěžování. „Naše společnost odsuzuje dívky. Prý si můžou za sexuální obtěžování samy tím, jak se oblékají. To ale není pravda. Stydět by se měl muž, který mě obtěžuje, ne já,“ rapuje Mahmúdová.

99,3 procenta

Podle nové zprávy OSN se v Egyptě sexuální obtěžování nebývale rozšířilo a zažilo ho 99,3 procenta žen. Majam říká: „Jestli dojde k další revoluci, tvrdím, že to bude revoluce žen. A tu nikdo nezastaví, protože dívky jsou utlačovány muži ve všech oblastech života.“

Egyptská raperka proti zneužívání žen (zdroj: ČT24)

Majam Mahmúdová se musí bránit i takové kritice, že se pouze veze na módní vlně hip hopu ze Západu. Sama však tvrdí, že mnohem více ji ovlivnila arabská poezie: verše pouze recitovala stále rychleji, pak přidala rytmus a skončila u rapu.

Přestože mladá Majam Mahmúdová studuje politologii, ekonomii a mezinárodní vztahy, vstoupit do politiky se nechystá. Naopak, jakmile dokončí univerzitu, chce se naplno vrhnout na hudební kariéru a za práva žen bojovat jako profesionální raperka.