Nezvykle otevřený pohled. Íránský film potřetí v Praze

Praha - Nezvykle otevřený pohled na současný Írán nabízí třetí ročník přehlídky filmů této země. V prvních dvou letech festival mapoval hlavně minulost tamní kinematografie, třetí ročník se však zaměří na současnou tvorbu, kterou do 12. ledna představí v pražských kinech Světozor a Oko. Festival dnes večer slavnostně zahájí úspěšný snímek Skromné pohoštění Maniho Haghighiho, který boří tradiční obraz perského filmu.

Festival se ve třetím roce rozrostl dramaturgicky i rozsahem. Představí více než dvě desítky snímků, které sbírají ocenění napříč mezinárodními festivaly po celém světě, včetně Cannes, Rotterdamu, Locarnu či Berlinale. Nově mohou filmoví nadšenci íránské filmy sledovat nejen na plátnech kina Světozor, ale také v prostorách letenského Bio Oko.

Letošní novinkou je soutěžní sekce. „V té promítneme sedm celovečerních filmů z toho nejlepšího, co aktuální současný íránský film nabízí. Udělovat budeme Cenu diváků a Cenu poroty, ve které zasednou významné osobnosti domácí, evropské i íránské kinematografie,“ říká umělecký ředitel festivalu Kaveh Daneshmand. V porotě zasedne třeba filmová publicistka Eva Zaoralová (celá porota zde).

  • „To, co ve filmech uvidíte, je celkem šokující, docela zajímavé a nové. Takže si umím představit, že hodně lidí vyjde z kina a řekne si: Páni, to jsem nevěděl, že Írán vypadá takhle! Nebo že Íránci dělají tohle!“ doplňuje Kaveh Daneshmand.

Soutěž představí řadu ceněných snímků v čele s Parvízem režiséra Majida Barzegara. Snímek sleduje osud lenošivého muže, který je v padesáti letech donucen opustit otcův dům. S náhlou změnou se nedokáže vyrovnat a v boji proti domnělé křivdě podniká šokující kroky. Divácky úspěšný film získal mnohá ocenění včetně Ceny poroty v San Sebastianu.

Za pozornost stojí také celovečerní debut Paymana Moaadiho Zasněžené sosny. Kromě divácké ceny, kterou si odnesl z největšího íránského filmového festivalu, zaujal i na Berlinale, kde představitel hlavní role získal Stříbrného medvěda. Vedle Soutěžní sekce představí festival tradiční sekci Dokumentárních a Sekci krátkých filmů.

Program doplňují Perská noc plná íránské hudby a tance nebo seminář Dějiny íránské kinematografie. Standardně jsou všechny filmy s českými i anglickými titulky.

Celý program hledejte na stránkách festivalu.

Podívejte se na video:

Festival íránských filmů (zdroj: ČT24)