V britském filmu nejvíc působí Gravitace a skutečné příběhy

Los Angeles - Překvapení se nekoná, nominacím na britské filmové ceny BAFTA kraluje vesmírný thriller Gravitace. Snímek Alfonsa Cuaróna ale vítězství zdaleka nemá jisté - jen o jednu nominaci méně, oproti jeho jedenácti, si připsalo kriminální drama Špinavý trik a historický snímek 12 let v řetězech. V pětici nejlepších filmů převládají dramata vycházející ze skutečné události.

Nominacím na ceny BAFTA kraluje Gravitace (zdroj: ČT24)

Všichni tři favorité se potkali v kategorii nejlepší film. V Gravitaci musí vesmírný veterán George Clooney na svém posledním letu čelit spolu se Sandrou Bullockovou, která se do kosmu vydala poprvé, katastrofě, k níž dojde během zdánlivě rutinní výpravy.

Špinavý trik je založen na skutečném příběhu podvodníka a jeho milenky, kteří se ocitnou v pasti mezi podvodníky a FBI. 12 let v řetězech natočil Steve McQueen podle autobiografického románu černošského muže z roku 1841. Režisér otrokářského dramatu má šanci být oceněn za nejlepší režii, stejně jako Alfonso Cuarón (Gravitace) a David O. Russell (Špinavý trik). Připojí se k nim tvůrce dalšího snímku podle skutečných událostí - Paul Greengrass, jehož Kapitán Phillips s Tomem Hanksem v hlavní roli je rekonstrukcí přepadení nákladní lodi Maersk Alabama somálskými piráty v roce 2009.

Pětici kandidátů na nejlepší film uzavírá Philomena, příběh ženy (Judi Denchová) pátrající po svém synovi, jehož jí v mládí násilně odebrali a nabídli k adopci. Stephen Frears, který drama natočil, za nejlepší režii nominován není. Pátým nominovaným na tuto cenu je matador Martin Scorsese díky Vlkovi z Wall Street, ten diváky zavede na slavnou burzovní ulici v době, kdy tu vládla pravidla Divokého západu.

Hlavní představitel Leonardo Di Caprio se probojoval mezi pět nejlepších herců. Konkurují mu Chiwetel Ejiofor (12 let v řetězech), Christian Bale (Špinavý trik), Tom Hanks (Kapitán Phillips) a Bruce Dern. Ten si nominaci vysloužil za roli muže postiženého demencí v road movie Nebraska.

Vítězové cen BAFTA budou oznámeni 16. února v Londýně. Ocenění napoví, kdo by si letos mohl odnést Oscara. Britským cenám se totiž daří oscarového vítěze docela dobře předvídat. Při obou oceněních zabodovaly filmy Milionář z chatrče, Králova řeč, The Artist a naposledy Argo.

Pětice nominovaných na nejlepší film v českých kinech: Dva snímky už tuzemští diváci vidět mohli: Gravitaci a Kapitána Phillipse (odkazy na recenzi najdete výše); zbývající tři se na plátnech objeví zanedlouho: Špinavý trik a 12 let v řetězech 23. ledna, Philomena 6. března.