Střihoruká nevěsta. Tim Burton představí svou poetiku Praze

Praha - Batman, Střihoruký Edward, Mrtvá nevěsta a Tim Burton míří do Prahy. Dílo slavného amerického filmového režiséra, grafika a designéra Burtona vystaví Galerie hlavního města. Akce se uskuteční od 28. března do 3. srpna v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí. Burton má svou pražskou výstavu osobně zahájit.

„Výstava umělce, duchem introverta a výrazem extroverta, který u nás proslul především filmovou tvorbou, například snímky Batman, Beetlejuice, Střihoruký Edward, Karlík a továrna na čokoládu, Alenka v říši divů, Ospalá díra či Mrtvá nevěsta, představí několik stovek různorodých exponátů,“ uvedla mluvčí galerie Kristýna Kočová.

„Návštěvníci mezi nimi najdou kresby, loutky, návrhy i celé kostýmy, ilustrace, designované objekty z filmů, storyboardy, obrazy a samozřejmě i filmy a amatérské počiny tohoto surrealistického umělce,“ doplňuje mluvčí. Kurátorem je Ron Magliozzi.

Zdroje inspirace

Nad výstavou, která měla premiéru v roce 2009 v New Yorku a představila se i v Paříži, převzalo záštitu české ministerstvo kultury. V newyorském Muzeu moderního umění si výstavu během pěti měsíců prohlédlo na 800 tisíc lidí (více zde). Pražská expozice diváky skrze animované projekty a experimenty pozve i k průzkumu zdrojů, jimiž se Tim Burton inspiroval. Výstava nabídne rovněž relaxační zónu a řadu videoprojekcí.

Tim Burton začínal jako animátor studia Disney a velmi rychle si vytvořil osobitý vizuální styl, směs nespoutané fantazie a kreativity, černého humoru a pochmurné poezie. Ve filmech Pee-Weeho velké dobrodružství (1985) a Beetlejuice (1988) se představil jako jeden z nejoriginálnějších tvůrců v Hollywoodu.

Tim Burton
Zdroj: John Shearer/ČTK/APInvision

Ať se pouští do science-fiction (Mars útočí!), nebo se věnuje animaci (Mrtvá nevěsta Tima Burtona), či se inspiruje dětskou literaturou (Karlík a továrna na čokoládu), čerpá ze zdrojů dětské představivosti. Burton obdržel na benátském filmovém festivalu Zlatého lva za celoživotní dílo. V roce 2010 předsedal porotě v Cannes.

Posledním filmem, který uvedl, je Frankenweenie (více zde). Burton je rovněž spisovatel, ilustrátor, malíř a fotograf. V roce 2006 vyšla v České republice kniha jeho básní pod názvem Trudný konec Ústřičného chlapečka a jiné příběhy. V loňském roce se dočkala druhého vydání v novém překladu jako Ústřičkova smutná smrt.