17 dívek, 17 osudů, 34 dětí

Praha – Mezi novými filmy tohoto týdne nalezneme i snímek 17 dívek, jehož česká předpremiéra se uskutečnila v rámci 16. ročníku Festivalu francouzského filmu. Film, který má na svém kontě nominaci na cenu César pro Nejlepší debut a Cenu studentské poroty z Mezinárodního filmového festivalu v Bratislavě se inspiroval skutečnými událostmi. Během jednoho období otěhotnělo naráz více než tucet středoškolských studentek z Gloucesteru. První, kdo tento trend zpozoroval, byla školní zdravotní sestra. Příběh dívek tak začal plnit titulní stránky národních novin a stal se předmětem mnoha talk show a investigativních televizních reportáží.

Celovečerní debut režisérského a sesterského dua Delphine a Muriel Coulinových vycházel z tzv. „Těhotenského Boomu v Gloucester High“. „Hned od první chvíle, co jsme se o příběhu dozvěděly, nám připadal fascinující a zároveň vypovídající o dnešní společnosti,“ uvádí ke svému filmu sestry Coulinovy. „Chtěly jsme, aby byl příběh filmu vyprávěn z pohledu teenagerů. Nechtěly jsme se pouštět do interpretací, chtěly jsme holky spíše pozorovat, zkoumat, jak spolu sní nebo jak pochybují v tichu svých (skutečných) pokojů. Camille a její kamarádky jsou ve věku, kdy jim přijde život bezprostřední a věčný, kdy začínají přemýšlet o budoucnosti a kdy si začínají vytvářet ke svému tělu určitý vztah,“ dodávají.

17 dívek (17 filles) - Francie (12013) Režie a scénář: Delphine Coulin, Muriel Coulin. Hrají: Louise Grinberg, Juliette Darche, Roxane Duran, Esther Garrel, Yara Pilartz
Zdroj: ČT24/FilmEurope

Delphine a Muriel Coulinovy si vytkly cíl vyprávět příběh přátelství a ženství zároveň vážně (na dívky a jejich sny, na které samy nestačí, shlížely především melancholicky) i vesele. Protože roky dospívání takové přesně jsou – zoufalství střídá výbuch smíchu během několika vteřin, stačí, když je jeden z kamarádů stále po boku.