Pirát a lékárník není tak úplně obyčejná kniha

Praha - Nakladatelství 65. pole vydalo netradiční publikaci. Pirát a lékárník je veršovaná balada Roberta Louise Stevensona, kterého později proslavil Ostrov pokladů. Německý výtvarník Henning Wagenbreth zpracoval ilustrace v duchu expresionistických, lidových balad a nakladatelství jim poskytlo velký formát.

Na poutavosti knihy má také velký podíl kreativní překlad Petra Putny, který přiznává, že to bylo velmi komplikované. „Stevenson psal v dosti archaické angličtině, takže jsem se snažil vytvořit kompromis mezi archaickou angličtinou a češtinou.“

Kniha vypráví o dvou kamarádech z dětství, z nichž Robin se stane krvelačným, ale odvážným a z určitého úhlu pohledu vlastně i čestným pirátem a Ben slabošským a bezectným lékárnickým vydřiduchem.

Křest knihy Pirát a lékárník (zdroj: ČT24)

Piráta a lékárníka napsal Robert Louis Stevenson na začátku 80. let 19. století během pobytu ve švýcarském Davosu, ještě jako chudý a neúspěšný autor, sám k němu vytvořil dřevořezy. Ostrov pokladů vyšel až v roce 1883.

Knihu, která se ocitla v užších nominacích na prestižní německou cenu mladé literatury, přijel do Prahy Wagenbreth představit osobně. Křtilo se typickým pirátským nápojem - rumem.

Vydáno pod