Malá z rybárny nebude malý dětský film

Dnes již proslavený a uznávaný režisér, výtvarník a scenárista animovaných filmů Jan Balej poodhalil něco z připravovaného filmu Malá z rybárny. Synopse vznikla na základě pohádky H. CH. Andersena Malá mořská víla, kterou ovšem Balej zasadil do současných kulis moderního velkoměsta. Premiéru bude mít film v roce 2014.

Hluboko pod mořskou hladinou, doprovázen rybím orchestrem, vypráví hlas moře příběh rybího krále a jeho dcery Malé. Stejně jako mnozí jiní opustil král se svou matkou a třemi dcerami – Malou, Prostřední a Nejstarší - vydrancované vody a odešel žít mezi lidi. Život plný težké práce a osamění nyní prožívají v potemnělé rybárně uprostřed přístavní čtvrti s přistěhovalci z celého světa.

Jednoho dne vstoupí do jejich obchodu sebevědomý, pohledný, ale poněkud neurvalý mladý muž - H. H. Zasmušilý král se ho snaží co nejrychleji obsloužit a tím i zbavit. A už vůbec nemá zájem prodat mu svoji vzácnou červenou rybu. Zato Malá je mužem i dunivou hudbou, která ho provází, naprosto okouzlena. Tím víc se teď nemůže dočkat svých šestnáctých narozenin.

Stejně jako Malá mořská víla prožije i Malá Jana Baleje lásku, zradu, zklámání i bolest, neboť lidský svět je zrádný, ale zároveň krásný, protože je živoucí. „Andersenovu Malou mořskou vílu jsme si vybrali k adaptaci z řady důvodů. Nabízí krásný a silný příběh bohatý na atmosféry, výrazné a jedinečné charaktery, je plný výtvarných inspirací a otevírá možnost pracovat s pohádkovými archetypy. Tím vším je schopna oslovit děti i dospělé. Navíc se ukázalo, že je možné ji převést do současnosti a tím do jisté míry aktualizovat. Vzniká tak možnost rozehrát v nejrůznějších podobách realitu dnešního světa a více se přiblížit současnému divákovi,“ poodhaluje své pojetí Balej.

Autor v rámci aktualizace neváhá zasadit příběh čistého citu do vykřičeného domu, jehož majitelem je H. H., objekt lásky Malé. Nechybí zde ani čarodejnice, kouzla, chamtivost a pokrytectví, to vše zobrazeno originálním Balejovým výtvarným rukopisem. Podle tvůrce by měl film oslovit jak dětské, tak i dospělé publikum. Jako v jeho předchozích filmech nelze očekávat, že by se jednalo o dětský snímek poplatný vkusu vycházejícímu z americké provenience, ale naopak, Jan Balej opět pracuje na autorském filmu, s nazaměnitelným výtvarným výrazem a dramatickou skladbou. V roce 2014 se máme tedy nač těšit.

Malá z rybárny – režisér, výtvarník Jan Balej, koproducenti Miracle film, MARLEN Media Group, Le Trois Ours, film získal desetimilionový grant od Státního fondu pro podporu a rozvoj české kinematografie, což je největší podpora loutkového filmu v historii fondu.

Vydáno pod