Pravý Picasso za 100 eur? Majitelem je mladý Američan

New York - V tombole se dá vyhrát v podstatě cokoli, nicméně v té, kterou pořádala aukční síň Sotheby's, se soutěžilo o skutečně ojedinělou věc: pravý obraz Pabla Picassa. Za lístek v hodnotě 100 eur (asi 2 500 korun) si pětadvacetiletý šťastlivec odnesl domů dílo v přepočtu za dvacet milionů korun. Výtěžek půjde na charitativní projekt.

Dílo věnované do tomboly má název Man with Opera Hat, tedy Muž s operním kloboukem. Kubistická malba s rozměry 30,5 na 23 centimetrů vznikla v roce 1914. „Je to svého druhu světová premiéra. Vůbec poprvé se použilo umělecké dílo takového kalibru, aby pomohlo charitě,“ říká organizátorka tomboly Péri Cochin.

Picassa nakonec získal pětadvacetiletý Američan Jeffrey Gonano, který byl jedním z padesáti tisíc lidí, kteří si zakoupili lístek za sto eur. 

Obraz daroval na charitativní účely anonymní dárce z New Yorku. Sám Picasso by zřejmě s humanitární dražbou souhlasil. Lidem v nouzi totiž pomáhal. V padesátých letech od nich denně dostával stovku žádostí o peníze nebo dary a většině prý vyhověl.

„Baví mě představa, že je to zřejmě poprvé, kdy se Pablo Picasso stal cenou v tombole. Můj děda byl průkopník, v milostném životě, v umění… Proto jsem si jistý, že by dnes rád pomohl dobré věci a byl by rád, že je zase v něčem první,“ prohlásil malířův vnuk.

Na pomoc Libanonu

Losování tomboly se uskutečnilo 18. prosince v Paříži a dražební síň Sotheby's ho živě přenášela na internetu. Sesbíraná částka už na začátku prosince několikanásobně překročila odhadovanou hodnotu obrazu.

Piccaso v tombole (zdroj: ČT24)

Peníze pomohou zachránit historické město Súr v Libanonu, které je zapsáno na seznam UNESCO. Peníze poslouží na rozvoj tradiční rukodělné práce, což dá příležitost nezaměstnané mládeži a zdravotně postiženým lidem. Vzniknout má dále historický ústav, který bude zkoumat starověkou fénickou civilizaci.

Podívejte se na stránky akce.

Vydáno pod