Kopnutím do vosího hnízda to nekončí. Milénium pokračuje

Stockholm - Novinář Mikael Blomkvist ještě s temnou stranou Švédska zdaleka neskončil. Trilogie Milénium se totiž brzy dočká pokračování. Na úspěch bestselleru zesnulého švédského spisovatele Stiega Larssona se pokouší navázat jeho krajan David Lagercrantz. Do psaní čtvrtého dílu už se pustil.

Švédský novinář Larsson zemřel v roce 2004, jeho romány (které byly zároveň jeho literárním debutem) o investigativním novináři Mikaelu Blomkvistovi a svéhlavé punkové hackerce Lisbeth Salanderové vyšly až po jeho smrti. A staly se čtenářským hitem. Spekulovalo se, že Larsson měl rozepsaný čtvrtý díl Milénia z údajně zamýšlených deseti a že nedokončená kniha se našla v jeho notebooku, který má v držení jeho dlouholetá partnerka Eva Gabrielssonová. 

Švédské nakladatelství Norstedts, které informaci o pokračování Milénia oznámilo, nicméně uvedlo, že existence Larssonova rukopisu je nejistá a že Lagercrantz nový román píše zcela nezávisle na údajných Larssonových poznámkách.

Ke čtenářům by se pokračování mělo dostat v srpnu 2015, tedy deset let poté, co vyšel první díl Milénia, tedy román Muži, kteří nenávidí ženy. Následovaly romány Dívka, která si hrála s ohněm a Dívka, která kopla do vosího hnízda.

Trilogie se dočkala také filmového zpracování - severského (v režii Nielse Ardena Opleva a Daniela Alfredsona) a hollywoodského. V americké produkci byl natočen zatím jen první díl pod režijním vedením Davida Finchera s Danielem Craigem v roli neústupného novináře. Zbývající dva díly by se měly premiéry dočkat v letech 2015 a 2016.

Rooney Maraová a Daniel Craig
Zdroj: ČT24/Falcon

To už bude na světě Lagercrantzovo pokračování. Švédský autor má na kontě několik populárně naučných knih i románů. Jeho nejznámější knihou je Jag är Zlatan Ibrahimović (Jsem Zlatan Ibrahimović), životopis švédského fotbalového reprezentanta bosenského původu.

„Je to velká odpovědnost na Larssona navazovat,“ přiznal Lagercrantz švédskému listu Expressen. Protagonisté Larssonových románů si však podle něj „zaslouží, aby žili dál, stejně jako Spiderman nebo Petr Pan“.

Vydáno pod