Tóny Dvořákovy Novosvětské poprvé zazněly před 120 lety

Praha - Dnes je to přesně 120 let od světové premiéry deváté symfonie Antonína Dvořáka, tzv. Novosvětské. S mimořádným úspěchem ji uvedl v roce 1893 v newyorské Carnegie Hall.

Tóny jedné z nejznámějších českých skladeb vůbec poprvé zazněly v New Yorku 16. prosince 1893. Symfonie Z Nového světa byla okamžitým hitem, americké publikum šílelo. Vyprodaná byla i generální zkouška. „Zájem o vstupenky na slavnostní premiéru Novosvětské symfonie byl tak mimořádný, že by k plnému uspokojení zájemců musela i tak obrovská Carnegie Hall několikanásobně zvýšit počet sedadel. Všechny noviny se předháněly v úvahách, zda tatínkova symfonie určí další vývoj americké hudby, a předem tak dílo obklopily jakousi aurou jedinečnosti,“ napsal ve svých vzpomínkách skladatelův syn Otakar, který byl slavnostní premiéře přítomen.

Česká filharmonie naposledy Novosvětskou zpracovala letos v rámci seriálu všech Dvořákových symfonií. Cyklus natáčela i Česká televize, odvysílá ho v roce 2014, kdy uplyne 110 let od autorovy smrti. „Každý český dirigent musí projít tím ohromným ohromením, které Dvořákova hudba v člověku vzbuzuje,“ říká šéfdirigent orchestru Jiří Bělohlávek.

Sto dvacet let od premiéry Novosvětské (zdroj: ČT24)

Skladatel se k symfonii inspiroval ve Spojených státech, mimo jiné i černošskou a indiánskou hudbou. Za toto propojení v zámoří získal řadu poct, někdy i dost výstředních. S americkými astronauty letěla symfonie roku 1969 do vesmíru a údajně zazněla na Měsíci. 

Používaná je už od třicátých let minulého století i ve filmech - zazněla například ve Scorseseho Skryté identitě nebo v britské komedii Čtyři lvi. Američani také připravují film o samotném Dvořákovi, hlavní roli by údajně mohl hrát Tom Hanks.