Autor českého pavilonu Expa 2015 je znám

Praha – Kdo postaví český pavilon na Expu 2015 v italském Miláně a jak bude vypadat je už jasné. Výběrová komise, které se v opakovaném řízení přihlásilo devět zájemců se rozhodla pro návrh společnosti KOMA z Vizovic.

Komise, ve které byla i architektka Eva Jiřičná vybírala z devíti uchazečů, přičemž pět bylo ze zahraničí. Přihlášení reagovali až napodruhé, když se totiž soutěž o zakázku vyhlašovala v září, neměl o ni zájem vůbec nikdo a muselo tedy dojít ke druhé výzvě.

Do užšího výběru se posléze probojovaly tři projekty, ostatní totiž nevyhověly podmínkám, jaké si zadavatelé kladli. Pavilon vyžaduje komplexní řešení české účasti na Expu - stavba musí mít koncepci, autor musí předložit také projektovou dokumentaci a provoz, stejně tak plán údržby. Budova by přitom měla být po skončení akce demontovatelná.

Porota u vítězného návrhu ocenila především nápaditost stavby a její variabilnost, která umožňuje lehké postavení i rozebrání. Dále bylo přihlédnuto k využití vodní plochy, která se nachází vedle plánované budovy. Firma neopomněla zpracovat další využití, po skončení Expa, bazén by měl dále sloužit na pražské náplavce a v samotné budově by mohla vzniknout školka, na kterémkoli potřebném území.

Letošní vyčleněná finanční částka na stavbu pavilonu je oproti roku 2010 propastně nízká. Před dvěma lety vláda na jeho realizaci vyčlenila půl miliardy korun, tento rok se stavbaři musí vejít do šedesáti milionů korun. Poprvé však nepůjdou peníze jen ze státního, ale také ze soukromého sektoru.

Téma Expa 2015 zní: potraviny pro planetu, energii pro život. Ústředním motivem události je zamyslet se nad tím, jak pro celou planetu sehnat dostatek kvalitních zdrojů jídla a pití.

KOMA MODULAR CONSTRUCTION s.r.o.je výrobce obytných, sanitárních, speciálních a nízkoenergetických modulů. Mezi jeho sesterské firmy patří KOMA Rent s.r.o. s pobočkami v Praze a Brně, KOMA Slovakia s.r.o. sídlící v Nitre KOMA Space GmbH sídlící ve Vídni. Původním a jediným majitelem je pan Ing. Stanislav Martinec. Průměrná roční KOMA produkce činí 2.500 ks modulů, které jsou distribuovány ze 80% do zahraničí.

Vizualizace českého pavilonu pro Expo 2015
Zdroj: ČT24/KOMA

KOMA MODULAR CONSTRUCTION je specialista v modulární výstavbě. Výstavba systém KOMA byla realizována mimo jiné v zemích Evropské unie, Norska, Švýcarska, v zemích Blízkého východu, v zemích Ruské federace, v Balkánský zemích, ale také v Mexiku, Mongolsku či Indii.