Spotify: Hudba pro každého, legálně, zdarma i za peníze

Praha – Hudba z internetu a navíc legálně, to by měla umožnit internetová knihovna značky Spotify. Ta teď vstoupila na český trh a zájemcům nabízí on-line poslech skladeb buď za paušální měsíční poplatek, nebo i zdarma - to však jen s omezeními či reklamou. Kdo chce staženou muziku poslouchat i bez připojení k internetu, toho poplatky neminou.

Spotify se pokouší přijít s další alternativou, která by snížila krádeže hudby na internetu. V Česku ale není první, kdo podobný koncept nabízí (Deezer, Rdio). Poplatky za poslech se mezi jednotlivými službami liší minimálně. V placených verzích většinou nabízí kvalitnější nahrávky, mobilní aplikace nebo možnost skladby stáhnout, tedy jaksi „vypůjčit“, a poslouchat je offline. Ani u Spotify posluchači nemusí nahrávky vlastnit. Verze funguje také pro tablety, kde platí stejná pravidla jako pro počítače, notebooky a mobily.

Počínaje včerejškem vstoupilo Spotify nejen do Česka, ale ještě do dalších devatenácti zemí. Nabízí zhruba dvacet milionů skladeb, přičemž někteří kritici namítají, že to je běžná zásoba ostatních streamovacích serverů, kterou poskytují běžně zadarmo. Zájemci mohou Spotify na měsíc zdarma otestovat. Česká verze bude brzy následovat, zatím převládá angličtina. Služba je pro určité příležitosti schopná vygenerovat vlastní výběr - sestaví playlisty na cvičení, na domácí party nebo dokonce i pro deštivý den.

Spotify za vás k různým příležitostem sestaví playlist
Zdroj: ČT24/Spotify

Přestože by se mohlo zdát, že jsou tak problémy s nelegálním stahováním zase o něco menší, streamování hudby má i své odpůrce. Nesouhlasí s ním třeba frontman Radiohead Thom Yorke. Domnívá se totiž, že se jedná jen o další pokus průmyslu kontrolovat vkus lidí a vytvářet mezičlánky mezi umělci a publikem.

„Mám pocit, že se proti tomu musíme jako hudebníci ohradit. Je to podle mě poslední výdech starého hudebního průmyslu. Až jednou definitivně umře, což se určitě stane, přijde něco úplně nového,“ prohlašuje nebojácně.

Data, která předkládá britský digitálně ekonomický zákon z roku 2010, navíc říkají, že je na podobných serverech nutno skladbu přehrát víc než sto padesátkrát, aby interpretovi vynesla z poplatků alespoň jednu korunu. Jestli se tedy Spotify v Česku uchytí, ukáže teprve čas.

Legální poslech hudby na internetu (zdroj: ČT24)