Fajt nastupuje až v červenci. Je to pro mě novinka, říká

Praha – Historik umění Jiří Fajt bude řídit Národní galerii až od 1. července 2014, což bude o víc než půl roku později, než bylo původně ujednáno. Do té doby zůstane řízením instituce pověřený ředitel Sbírky starého umění Vít Vlnas. Galerie tedy zůstane bez řádného vedení déle než rok. Fajt tvrdí, že je pro něj Balvínovo rozhodnutí novinka, kterou ale bere na vědomí.

Ministerstvo tvrdí, že je situace v Národní galerii stabilizovaná, z čehož vyplývá, že by ji posunutí termínu předání vedení nemělo ohrozit. „Ministr kultury Jiří Balvín nepokládá za současné vlády, jejíž mandát brzy skončí, za správné jmenovat jiného generálního ředitele NG,“ uvádí ministerstvo. Balvín ale nového generálního ředitele jmenovat nemusí, Fajt jmenovaný je a Vlnas je pověřený výkonem funkce generálního ředitele. Podle mluvčí Anny Ješátkové je ale dalším důvodem i fakt, že se Fajt domníval, že bude do čela jedné z největších tuzemských sbírkových institucí nastupovat za politicky stabilizované situace.

„Ministr mi dnes nabídl odsun termínu, kdy bych se měl funkce ujmout, což byla pro mě novinka. Činil jsem vzhledem ke svým německým zaměstnavatelům i lidem, kteří se mnou do NG přijdou, kroky směřující k tomu, že se tak stane již 1. ledna. Teď to budu muset všechno zase komunikovat znovu,“ řekl Fajt s tím, že Balvínův návrh vzal na vědomí.

Někteří odborníci však tvrzení o klidném stavu popírají s tím, že galerie bude bez vedení víc než rok. Provizorium se podle nich přitom odráží třeba na získávání sponzorských financí. Dotace od státu se totiž stále snižují. Balvín už ale prý na ministerstvu otevřel „závažnou diskusi o změnách přístupu k příspěvkovým organizacím“, jejíž výsledky chce předat svému nástupci.

Fajta jmenovala do funkce Balvínova předchůdkyně Alena Hanáková v momentě, kdy její vláda už byla v demisi. Nový ředitel se měl podle ní funkce ujmout už v září, současný ministr a Fajt se nakonec dohodli jinak – původně na 1. ledna, nyní dohodu změnili na červenec. V tě době se spekulovalo o tom, že stejně jako odvolal nového ředitele Národního divadla Jana Buriana, plánuje Balvín odvolat také Fajta. Po aféře v divadle tak však neučinil.

Fajt na místě zůstává, a to i přesto, že Balvína obvinil ze slabé komunikace, a to právě v období, kdy se na převzetí galerie připravoval. Balvín ho totiž ani neinformoval o tom, že zřídil nový poradní sbor pro otázky Národní galerie. Podle ministerstva kultury měla tato komise fungovat jako nezávislý poradní orgán a nezáleželo tedy na tom, kdo v čele galerie zrovna stojí.