Druhý Hobit je tu. Šmakova dračí poušť jde do kin

Praha - Půlnoční premiérou vstoupí do kin druhý díl filmové trilogie o hobitovi Bilbovi Šmakova dračí poušť (The Hobbit: The Desolation of Smaug). Slavnou pohádku spisovatele J.R.R. Tolkiena převedl na plátna opět Peter Jackson a kromě osvědčených hrdinů představí také zbrusu novou elfí bojovnici Tauriel.

Do amerických kin film vstoupí v pátek, v Česku a dalších evropských zemích se představí už ve čtvrtek. Uvedení každého z filmů o bájné Středozemi předcházejí velká očekávání a srocení početných fanoušků. I tentokrát vyrazí mnozí nadšenci po celém světě na premiéry v kostýmech kouzelníků, hobitů a elfů.

Nová trilogie

Film vznikl podle románu Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky britského lingvisty a spisovatele Johna Ronalda Reuela Tolkiena. Hobit dějově předchází rozsáhlé a jazykově i myšlenkově bohatší trilogii Pán prstenů. Filmovou verzi trilogie uvedl Peter Jackson do kin v letech 2001 až 2003. Tři snímky se podělily o celkem 17 sošek Oscara a vydělaly přes šest miliard dolarů. Trilogie se tak stala jedním z nejúspěšnějších filmů v dějinách.

Úspěch přivedl Jacksona k rozhodnutí udělat další tři filmy. První díl Hobit: Neočekávaná cesta měl premiéru v zimě roku 2012 (recenze zde); nyní vstupuje do kin druhá část s podtitulem Šmakova dračí poušť. První film začal fantastickou cestu hobita Bilba Pytlíka s družinou trpaslíků k Osamělé hoře a ztracenému království trpaslíků Erebor. Ve druhém díle budou hrdinové čelit největšímu nebezpečí v podobě nestvůrného draka Šmaka.

Bard, Thranduil, Tauriel

„Natáčeli jsme velmi náročné scény a bylo to vážně těžké, byla to dřina. Ale já jsem si každý den na place užíval. Je to můj dětský sen, chtěl jsem točit filmy od sedmi nebo osmi let, takže já si vážně nebudu stěžovat, jsem šťastný, že se mi sny plní,“ říká Jackson.

Podívejte se na trailer:

Hlavní postavu hobita Bilba hraje Martin Freeman. Vrací se i osvědčení Ian McKellen v roli Gandalfa, Orlando Bloom jako Legolas, Richard Armitage coby Thorin Pavéza nebo Cate Blanchettová jako Galadriel. Draka Šmaka namluvil Benedict Cumberbatch. Ve filmu se objeví i nové postavy; krále lesních elfů Thranduila hraje Lee Pace a lučištníka Barda Luke Evans. Ačkoli se Jackson snaží zachovat základní rysy předlohy, do druhého dílu Hobita dopsal zbrusu novou postavu elfí bojovnice Tauriel, kterou svěřil Evangeline Lilly.

Sám Tolkien filmaře příliš nemiloval a tvrdil, že jeho knížky nejsou zfilmovatelné. Ke změně názoru ho přinutila až finanční tíseň. V roce 1969 prodal filmová práva za 250 tisíc dolarů Saulu Zaentzovi, který již v 70. letech natočil nepříliš povedenou animovanou verzi Hobita. Později potkal Jacksona, kterého nechal ustanovit jako režiséra budoucího hraných filmů.

Pohádka před spaním

Knížku o hobitovi Bilbovi Pytlíkovi začal Tolkien psát pro své děti někdy ve třicátých letech. Podle Tolkiena to bylo kolem roku 1935, ale jeho synové tvrdili, že jim příběh začal vyprávět před spaním dávno před tímto rokem. S knižním vydáním původně Tolkien nepočítal. Hobit vyšel až díky rodinné přítelkyni, které texty ukázala v nakladatelství, kde pracovala. Reakce byla nadšená a v září 1937 knížka vyšla (česky poprvé v roce 1979).

Hobit je příběhem o usedlém a pohodlném hobitovi jménem Bilbo, jemuž se život obrátí docela naruby poté, co ho kouzelník Gandalf pošle se skupinou trpaslíků na dalekou a nebezpečnou výpravu za pokladem. Cesta, která postupně přerůstá v heroický boj dobra se zlem, se hemží skřety, obřími pavouky a nevyzpytatelnými elfy.

Třetí díl Hobita s podtitulem Tam a zase zpátky přijde do kin příští rok.