Ledové království rozhřeje každého

Walt Disney Animation Studios připravilo na letošní vánoční čas pohádku pro celou rodinu Ledové království. Na motivy známého příběhu Hanse Christiana Andersena vznikl poměrně moderní snímek o milé a nebojácné Anně, která za pomoci odvážného horala Kristoffa, jeho věrného soba Svena a legračního sněhuláka Olafa podnikne v kruté zimě výpravu za záchranou své sestry Elsy. Studio předkládá velkolepou podívanou ve 3D, kdy jeden překvapující výtvarný moment běží za druhým, za zvuků líbivých melodií, ve zdařile inovovaném příběhu o srdci z ledu, který roztaje jen gestem lásky.

Nedá se nic dělat, Walt Disney Studio to má v malíku. Tam se ví, jak přesně namíchat všechny potřebné ingredience, které vedou k dobrému výsledku, skvělá scéna, vynikající hudba, zdařilý scénář, mistrná režie, dojetí, slzy, smích i radost - toť vše. Celkem závažný příběh je účelně odlehčen. Komediální part má tentokrát na svých bedrech sněhulák Olaf, kterého si sestry jako malé postavily. Pak na nějakou dobu zmizel, aby se objevil v pravou chvíli, a za pomoci šaškáren a vtipných průpovídek udržuje rytmus a tempo děje.

„Olaf představuje čistou nevinnost a dětskou radost. Jakmile jsme mu do vínku nadělili tyhle dvě vlastnosti, okamžitě jsme měli spoustu nápadů, jak ho využít. Je legrační přesně tak, jak dokáží být legrační děti. Je zcela nedotčený okolním světem. Není zatížený žádnými dilematy o strachu a lásce. Je ztělesněním lásky,“ charakterizuje postavu Jennifer Lee, která se k týmu nejprve připojila jako scenáristka a teprve poté jí Chris Buck nabídl možnost podílet se i na režii. Nutno dodat, že záměr dokázali beze zbytku realizovat.

Ledové království - Walt Disney Animation Studios, 2013, animovaný - 3D.
Zdroj: ČT24/Falcon

Dalším, kdo má na starosti linku bezpodmínečné lásky a věrnosti se špetkou roztomilosti, je sob, kterého zbaštíte, i přesto, že spíše než majestátní severské zvíře občas připomíná věrného psa. A skutečně i tvůrci v doprovodném textu přiznávají, že sobovi tak trochu dodali psí chování. „Sven je velice milým, třistakilovým ztělesněním labradora,“ soudí DiSalvo za výtvarníky. „Přivedli jsme si k nám do studia skutečného soba, ale jakmile jsme ho tam měli, zjistili jsme, že sobi toho celkem často příliš mnoho nedělají. Takže jsme se rozhodli trochu popustit uzdu fantazii. Kdykoliv na něj Kristoff mluví svým 'svenovským' hlasem, odráží se ve Svenově výrazu to, co mu Kristoff říká.“

Ledové království - Walt Disney Animation Studios, 2013, animovaný - 3D.
Zdroj: ČT24/Falcon

DiSalvo také prozradil, že výtvarníci měli na sobovi, kterého si přivedli, možnost studovat sobí konstituci a chování, aby je posléze v případě Svena zkarikovali. Sob jim také předvedl neočekávaný způsob, jak si poradit se svědícím uchem – použil své zadní nohy, stejně jako to dělají psi. Sven si tuto schopnost později osvojil také.

Ostatní postavy jsou už vesměs lidské, ale tvůrcům se skutečně mistrně podařilo vypracovat a udržet výrazné charaktery. Zvláště postava Anny je skvěle vykreslena. Upřímně se přiznávám, že vůbec nechápu, jak je možné v animovaném filmu tak přesvědčivě vytvořit postavu s přesnou mírou upřímnosti, naivity, oddanosti, ale i rozhodnosti a dětské moudrosti, aniž by vám ta dokonalost časem nelezla krkem. „Ztělesňuje spoustu dívek, v jejichž společnosti jsem vyrůstala,“ popisuje Annu režisérka Jennifer Lee. „Můžeme ji považovat za klasickou moderní dívčí hrdinku. Je silná a nebojácná – svým způsobem – ale má své chyby. Není dokonalá a to se mi na ní líbí. Jako postava se postupem času skutečně vyvíjela a stala se tím, kým je nyní.“

Celek pak dotváří nádherná výprava, kdy technika 3D opravdu píše (v této souvislosti je potřeba složit hold za krátký 3D předfilm (nebo je to nové znělka Walt Disney Animation Studios?), je skutečně dokonalý. V Ledovém království ovšem velkou úlohu hraje hudba skladatelů Christopha Becka, Kristen Anderson-Lopez a Roberta Lopeze. V podstatě se jedná o muzikál, protože písně odhalují a dokreslují charaktery i posouvají děj. V této souvislosti je třeba pochválit i český dabing včetně přezpívání písní, což mnohdy nevyznívá dobře a často česká verze za originálem zaostává. V Ledovém království tomu tak naštěstí není, a tak mohou celé rodiny směle v předvánoční čas vyrazit do kina, zklamán nebude nikdo.

Ledové království – USA (2013), animovaný. Scénář: Jennifer Lee. Režie: Chris Buck, Jennifer Lee. Produkce: Peter Del Vecho. Vedoucí výroby: John Lasseter. Hudba: Robert Lopez, Kristen Anderson-Lopez, Christophe Beck. V českém znění: Tereza Martinková (Anna), Andrea Elsnerová, Monika Absolonová (Elsa), Miloslav König (Kristoff), Václav Kopta (Olaf), Ondřej Brzobohatý (Hans).

V kinech od 28. 11. 2013.