Pasta Oner zapaluje Chemistry Gallery

Praha - „Man on Fire“ se jmenuje výstava výtvarníka, který si říká Pasta Oner v Chemistry Gallery. Návštěvníci od 29. listopadu do 5. ledna 2014 se mohou seznámit s jeho obsáhlou tvorbu z posledních dvou let. Redefinuje v ní svou pozici uznávaného graffity writera a street artisty a zařazuje se svým současným dílem mezi vůdčí představitele pop artu na české výtvarné scéně.

Dá se říci, že The Chemistry Gallery je jakousi domovskou scénou Pasty Onera (vl. jménem Zdeněk Řanda, nar. 1979) neboť zde vytvořil svůj první graffity piece. Nová expozice obsahuje sérii akrylových obrazů, sítotiskových serigrafií, aluminiových rytin či velkých prostorových objektů a instalací. Tematicky i mediálně různorodá díla jednotí charakteristický autorský rukopis a opakující se vizuální a symbolické tvarosloví odkazující k tradici amerického pop artu. V celé současné tvorbě Pasty Onera se projevuje vytříbený cit a zájem o silné a pregnantní vizuální zpracování námětu, které současný Pasta Oner dědí právě ze své writerské a street-artové minulosti a dvacetileté aktivní produkce.

Pasta Onerje popartový umělec střední generace s nepopiratelnými kořeny v graffiti a streetartu, zároveň i jejich průkopníkem a propagátorem v České republice. Vydává streetart-graffiti magazín Clique, ve kterém působí i jako šéfredaktor. Podílel se také na vzniku první české knihy mapující vývoj graffiti v Čechách – In Graffiti We Trust. V roce 2010 reprezentoval Českou republiku na EXPu v Shanghaji. V roce 2012 získal na mezinárodní výstavě graffiti a streetartu Městem posedlí cenu diváků iDnes.cz za svůj mural Choose To Be Happy na Dejvickém náměstí v Praze. Loni se zúčastnil výstavy v brazilském Muzeu výtvarného umění a letos se představil na festivalu Bílá Noc (Noche en Blanco) v Peru.

„Tento podzim je to přesně 20 let co jsem udělal svůj první graffiti piece. V září 1993 jsem musel díky kázeňským problémům změnit základní školu a ruka osudu mě přivedla do školy kde mi nový spolužák ukázal graffiti. V listopadu 1993 jsem už maloval svůj první graffiti piece autolakem na zeď zaniklého hřbitova, bylo mi 13 let. O dalších 10 let později jsem měl první výstavu. Když se podívám zpátky, nemůžu uvěřit, jak ten čas letí. Stovky pieců a streetartových realizací, desítky výstav a muralů, litry barev a sprejů…,“ takto zve na výstavu v Chemistry Gallery Pasta Oner na svém Fecebooku.

The Chemistry Galleryje instituce zaměřující se na podporu současného mladého vizuálního umění, studentů a absolventů vysokých uměleckých škol, je také ojedinělou přední institucí současného galerijního provozu, která se systematicky a dlouhodobě věnuje prezentaci a podpoře současného českého street artu a grafitti.

Vydáno pod