Stodukát a brilianty. Národní muzeum ví, co na návštěvníky platí

Praha - Jako oko v hlavě střeží Národní muzeum nejvzácnější exponáty chystané výstavy Peníze. Pod dohledem Útvaru rychlého nasazení byly do Nové budovy převezeny dosud nikdy nevystavený zlatý stodukát Ferdinanda III. a největší brilianty z českých sbírek. Pojistná hodnota předmětů dosahuje téměř půl miliardy korun.

Po přísných bezpečnostních opatřeních nesáhlo Národní muzeum poprvé. Za doprovodu policistů dopravilo na výstavu v roce 2009 Košický zlatý poklad a o tři roky dříve podobně dohlíželo na převoz Věstonické venuše.

I tentokrát jde o exponáty velmi vzácné. Zlatý stodukát z roku 1629 je podle odborníků opravdu výjimečnou ražbou v české novověké mincovní historii - jak pro množství drahého kovu a neobvyklou velikost, tak kvůli uměleckému zpracování. Na světě je známo pouze šest jeho exemplářů.

„Zlatý stodukát Ferdinanda III. je zajímavou mincovní ražbou s dodnes nejasným účelem. Dlouho byl označován za 'korunovační', avšak korunovace Ferdinanda III. na českého krále se konala v Praze už o dva roky dříve. Pravděpodobně jde o reprezentativní pamětní minci, raženou z radosti nad uzdravením krále z těžké choroby, jež ho krátce po korunovaci postihla,“ uvedl k vzácnému exponátu vedoucí numismatického oddělení NM Luboš Polanský.

Brilianty z výstavy Peníze v Národním muzeu
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Kromě stodukátů a dvou dokonale průhledných briliantů o váze 24,1 (je největším briliantem v českých veřejných sbírkách) a 11,95 karátů umístí muzeum do expozice také více než dvanáctikilovou zlatou cihlu České národní banky, jejíž aktuální hodnota se blíží deseti milionům korun. Do budovy byla utajeně přivezena už začátkem týdne. Vystavena bude ve dvojité průhledné pancéřové schránce, zájemci si ji ale budou moci přes malý otvor potěžkat. Unikátem bude i zlatý slitek České národní banky o hmotnosti 12.476,50 gramů a ceně přibližně deseti milionů korun.

Všechny exponáty si lidé budou moci prohlédnout od 29. listopadu. Výstava Peníze je hlavní částí stejnojmenného výstavního cyklu, který ukazuje průřez tím, jakým způsobem se vyvíjelo finančnictví, jak se dají peníze vydělat i utrácet. Stejný den otevře Národní muzeum v Nové budově i expozici s názvem Aféry. Cyklus zahájila v Náprstkově muzeu výstava Čas zámořských objevů (od 15. listopadu) a v březnu ještě přispěje Národopisné muzeum výstavou Venkov.