Která z knížek v zemi zdejší je nejkrásnější?

Praha - Knihy, které potěší oko, vystavuje Národní technické muzeum v Praze. Shromáždilo vítězné tituly loňského ročníku soutěže o nejkrásnější české knihy a doplnilo je o výběr publikací oceněných v letech 2009 až 2011. Nejkrásnější české knihy vystavuje zároveň i Moravská galerie.

"Přestože jsou zastoupeny knihy z různých ročníků, když se podíváme na grafickou úpravu a typografické řešení, lze najít určitou vzájemnou konzistenci a svým způsobem ukazují úroveň úprav českých knih," podotkl k vystaveným publikacím Zdeněk Freisleben z Památníku národního písemnictví, organizátora soutěže.

48. ročník soutěže vybíral vítěze mezi 270 tituly ze 125 nakladatelství. Nejvíce uspěly knihy od nakladatelství Baobab a Arbor vitae. První místo v krásné literatuře získala Black Book, autorská kniha Tomáše Roubala, která je černou listinou křivd. Ve výjevech téměř bez textu kritizuje Roubal třeba chování Izraele k Palestině nebo poměry na české výtvarné scéně. „Je těžké vystavovat, vystavují pořád ti samí lidé dokola. Je to i o lhostejnosti v současné společnosti, kde nefunguje solidarita mezi lidmi, všichni jdou jen za penězi,“ uvedl ke knize její autor. 

Black Book existuje jen v šedesáti kusech, díky ruční výrobě a použití staré rozbité tiskárny je každý výtisk jiný. Originální kus porotu v záplavě barevných knih zaujal. Krásné barevné vyvedení podle slov Zdeňka Freislebena zárukou úspěchu není. „Jsou knihy vydané za velké peníze na nádherném papíře, ale je to vlastně jen naleštěné auto, která v sobě nemá duši,“ podotkl.

Tomáš Roubal / Black Book
Zdroj: ČT24/Galerie Ferdinanda Baumanna

Nic takového se o loňských vítězích říct nedá. V kategorii literatura pro děti a mládež zaujala knížka Evy Macekové 12 hodin s Oskarem. Mezi učebnicemi a tištěnými didaktickými pomůckami Rostlinopis Jiřího Dvořáka a z knih o výtvarném umění, obrazových a fotografických publikací kniha Jana Matouška, Vladimira 518 a Markéty Vinglerové Město = médium.

Vědecká a odborná literatura našla vítěze v publikaci Neobyčejnost přirozenosti o nízkoenergetickém domě Sluňákov. Mezi katalogy zaujal ten k výstavě Karla Štědrého TUTU v pražské Galerii 1. patro.

Prohlédnout si nejkrásnější knihy mohou zájemci v Národním technickém muzeu do 1. června. Jen pár metrů od výstavy mají možnost seznámit se s historií knihtisku, tedy dobou, kdy neexistovaly úpravy na počítači a každý nakladatel měl k dispozici stejnou sadu písmen.

Nejkrásnější české knihy roku 2012 v Moravské galerii
Zdroj: ČT24/Moravská galerie

Za nejkrásnějšími českými knihami ale není nutné jet jen do Prahy. Už od října vítěze 48. ročníku vystavuje Moravská galerie v nedávno rekonstruované knihovně a studovně v Pražákově paláci. Tituly jsou volně dostupné v policích, takže si je návštěníci mohou nejen prohlédnout, ale i osahat. Šanci mají až do 12. ledna.