Strážnicí prošel krojovaný průvod, porota zvolila nejlepšího tanečníka verbuňku

Jihomoravská Strážnice žije Mezinárodním folklorním festivalem. V sobotu městem prošel krojovaný průvod a vystoupily české i zahraniční soubory. Vyhlášen byl také nejlepší tanečník tzv. verbuňku, stal se jím Antonín Žmola z Kněžpole. Festival potrvá do neděle.

Devětadvacetiletý Antonín Žmola uspěl v konkurenci 19 tanečníků. „Hodnotil se zpěv a tanec verbuňk. Posuzuje se k tomu ještě i pohyb a dané figury, ale také to, jak vypadá kroj,“ řekl za pořadatele Zdeněk Bobčík z Národního ústavu lidové kultury.

Žmola nebyl na soutěži poprvé. „Myslím, že jsem tu byl dvakrát třetí a jednou druhý. Verbuňku se věnuju asi od 18 let. Snažím se kombinovat drobné prvky a rychlejší i pomalejší cifry,“ uvedl vítěz. Za ním skončil Milan Pokorák a třetí byl Martin Vašulka, oba z Kyjova.

Podle Bobčíka se jen na verbuňk přišlo podívat 5500 lidí. „Nikomu nevadilo, že byla zima. Na návštěvnost to nebude mít vliv,“ dodal.

Mezinárodní folklorní festival přichystal od čtvrtka do neděle přes 40 pořadů. Celkem nabízí 3500 účinkujících z Česka a 300 ze zahraničí. Letošním zpestřením jsou zahraniční soubory z Maďarska, Indonésie, Mexika, Ruska a Číny.

Akce se letos připojila k oslavám stého výročí vzniku Československa společným vystoupením souboru Ondráš a Slovenského lidového uměleckého kolektivu. Obě profesionální tělesa patří v zemích bývalého Československa ke špičce umělecké lidové tvorby.

Minulý rok navštívilo festivalový areál 33 tisíc platících diváků. Pořadatelé letos očekávají obdobnou návštěvnost. Vždy ale hodně záleží na počasí, pro krojované účastníky nejsou vhodné tropické dny, návštěvníkům zase spíše vadí chladnější počasí.