Opravit, pověsit, nešlapat. Karlovy Vary se před festivalem dávají do pucu

Filmový festival v Karlových Varech: týden před začátkem (zdroj: ČT24)

Už jenom týden zbývá do rozbalení červeného koberce před karlovarským hotelem Thermal. Organizační tým mezinárodního filmového festivalu proto dokončuje přípravy 53. ročníku. Festivalové centrum i město se chystají na nápor desetitisíců filmových fanoušků.

Centrální festivalové místo – hotel Thermal – zatím atmosféru filmové přehlídky příliš nepřipomíná. Hotelové chodby slouží jako prostor pro přípravu letošního ročníku, pomáhá s ní na sto padesát lidí.

„Finišují také přípravy kinosálů, protože v Karlových Varech fungují celoročně dva, ale my jich potřebujeme čtrnáct,“ zmiňuje jednu z množství věcí, které je třeba zkontrolovat, vedoucí festivalové produkce Petr Lintimer. 

Návštěvníci se letos dočkají nového filmového plátna v hlavním festivalovém sále. Z Belgie plátno vážící čtyři sta kilogramů stěhovalo více než dvacet lidí. „Divácký zážitek bude určitě lepší,“ nepochybuje Lintimer, že námaha stála za to.

Nešlapejte (zatím) na koberec

Předsálí už zdobí Křišťálové globy a před hlavním vchodem leží i červený koberec. Zatím překrytý, aby ho až do slavnostního okamžiku v pátek 29. června nikdo nepoškodil. Předprodej vstupenek a festival passů začne v karlovarském Thermalu o den dříve. Ve stejnou dobu se otevírá také stanové městečko v areálu Rolava. Každý rok se v něm ubytuje přibližně dva tisíce lidí.

Plakát Tima Robbinse v Karlových Varech
Zdroj: ČT24

Provizorně připravený už je i areál letního kina. „Letos jsme řešili opěrnou zeď orchestřiště, která vykazovala už poměrně vážné statické závady,“ upozornil mluvčí magistrátu Jan Kopál na opravy, které bylo třeba provést. 

Své divácky oblíbené filmy už z tamního pódia uváděl Richard Gere, John Travolta nebo Mel Gibson. Příští sobotu z něj diváky pozdraví americký herec Tim Robbins před projekcí dramatu Vykoupení z věznice Shawshank.