Příští zastávka – klasika. Filharmonie Brno koncertovala v šalině

Brno – Když nepřijdou lidé na filharmonii, přijde filharmonie za nimi, platilo včera v Brně. Jedenáct brněnských filharmoniků koncertovalo v nejedoucí tramvaji na Masarykově náměstí. Cílem akce je přilákat ke klasické hudbě i Brňany, kteří jí běžně neholdují.

Projekt odpovídá mottu filharmonie – klasická hudba pro každého. „Součástí naší dlouhodobé strategie je otevírat se více publiku, běžným občanům, těm, kteří nejsou zvyklí chodit do koncertních sálů. Tady můžou vidět, jak vypadá koncertní mistr, který je schopen svoje umění předvést i v jiném prostředí,“ podotkla k akci ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová.

Protože celá filharmonie by se do tramvaje ani nevešla, postupně se na netradičním pódiu vystřídala jedenáctka umělců. Největším tělesem, které se do malého dopravního prostředku vměstnalo, byl Nostalgia Quartet, v němž působí houslisté Bohumil Strnad a Jakub Výborný. Na violu je doprovází Otakar Salajka a na violoncello Radan Vach. „Měli jsme trošku problémy s místem, ale na netradiční prostředí jsme zvyklí. Hráli jsme už leckde, například v jeskyni Macocha,“ prozradil violoncellista.