Prague Proms na úvod rozjímá při mši, na závěr paří v Hollywoodu

Rozhovor: Jan Hasenöhrl o programu Prague Proms 2018 (zdroj: ČT24)

Festival klasické, jazzové a filmové hudby Prague Proms si zakládá na své rozmanitosti. Neopustil ji ani v letošním ročníku, který začíná 19. června slavnostní mší a končí tradiční hollywoodskou nocí. Další pestrý program, v němž mimo jiné „děti“ připomínají tvorbu svých slavných otců, představil v rozhovoru pro Studio 6 Jan Hasenöhrl, zakladatel pořádajícího Českého národního symfonického orchestru (ČNSO).

Proč jste si na zahájení vybrali slavnostní mši Messa di Gloria? Kdo v díle italského skladatele Pietra Mascagniho vystoupí?  
Chtěli jsme začít klasikou, jako víceméně každoročně, a moc jsme si přáli pracovat s fenomenálním českým tenoristou Petrem Nekorancem. Vystupovat bude i sólista bavorské opery Boris Prýgl, krásnou Mascagniho hudbu bude dirigovat Marcello Rota.

Do Prahy se také opět vrátí filmový skladatel Ennio Morricone, s nímž ČNSO dlouhodobě spolupracuje. Uvede program Musica Assoluta osobně?
Ano, osobně a bude zajímavé udělat v Obecním domě akustický koncert. V první půli programu Musica Assoluta zazní Morriconeho symfonická hudba, která na normálních koncertech filmové hudby nemá šanci zaznít. 

Ennio Morricone oslaví v listopadu devadesátiny. Před časem říkal, že už nebude veřejně vystupovat, ale nakonec mu to tedy nedalo? Jak jeho spolupráce s ČNSO vlastně vznikla?
Na podzim s ním dokonce letíme do Moskvy, Petrohradu, Londýna a do Paříže. Je to zhruba šest nebo sedm let, kdy jsme měli možnost s ním točit filmovou muziku, a na základě této zkušenosti si nás vybral pro jeden koncert v Itálii. Pak jsme ho my pozvali do Prahy – a tím to začalo. 

Dílo dalšího oscarového skladatele Henryho Manciniho představí jeho dcera Monica. 
Monica Mancini je legendární jazzová zpěvačka, která v Čechách ještě nevystupovala. Chtěli jsme ji slyšet naživo, ale nebylo to úplně jednoduché, snažili jsme se o to dva roky, protože ona si hodně vybírá. Nakonec zřejmě rozhodlo, že jsme přistoupili na program At the Movies, což jsou filmové melodie jejího tatínka. Zazní třeba Moon River ze Snídaně u Tiffanyho.

Další velkou hvězdou, s dvanácti nominacemi na ceny Grammy, je Kurt Elling. Je považován za jednoho z nejlepších jazzových zpěváků, jak se dostal do Prahy?
Paradoxně jsem vlastně cílil na trumpetisty, sám jsem trumpetista a chtěl jsem sem dovézt celou garnituru hvězd. Moc jsem chtěl slyšet Marquise Hilla, což je vycházející trumpetová hvězda, a on vlastně na programu s Kurtem Ellingem participuje, tak se to svezlo s tím.

Na začátku léta se koná velké množství hudebních festivalů různých žánrů, čím jsou specifické Prague Proms? 
Když jsme začínali dělat Proms před čtrnácti lety, tak v Praze žádný letní festival nebyl, jen turistické koncerty. V současné době je nabídka široká, Proms jsou výjimečné tím, že nabízí kombinaci kvalitního jazzu, skvělé klasiky a hodně filmové hudby.

Letos akcentujete především instrumentální hudbu. Od koho ji ještě návštěvníci mohou slyšet?
Vystoupí trombonista a baskytarista Chris Brubeck se svým bratrem, hrát budou hudbu jejich tatínka Davea Brubecka. Je zajímavé, že s programem se vrací po šedesáti letech, protože v roce 1958 poslal ministr kultury Spojených států do východní Evropy prvního jazzmana, a to byl právě Dave Brubeck.

Prague Proms se koná i mimo Prahu. Kde?
V Kutné Hoře, v chrámu sv. Barbory, připravujeme pro mě srdeční záležitost, koncert k devadesátinám mého profesora, pana Václava Junka. 

Na jeden večer se Prague Proms přesune také na filmový festival v Karlových Varech.
Chystáme poctu Miloši Formanovi. Udělali jsme průřez jeho filmy, začínáme Černým Petrem, pokračujeme přes Lásky jedné plavovlásky, Hoří, má panenko nebo Valmonta až po Hair.

S hudebním programem jsou spojena také divadelní představení. Na koho padla volba letos?
Na hru Brian Dejvického divadla. Velmi se na ni těšíme, dokonce jsme si jednu řadu vyhradili jen pro nás, pro ČNSO.