Láska, sex, Belmondo. Začíná Festival francouzského filmu

Praha - Aimez-vous le cinéma français? Parfait! Začíná již šestnáctý ročník Festivalu francouzského filmu, který letos uvede hned deset předpremiérových titulů. Osm z těchto snímků půjde po skončení přehlídky do běžné distribuce. Největším tahákem bude patrně Život Adèle, který za citlivé vyprávění o lásce dvou mladých dívek získal Zlatou palmu v Cannes. Režiséra snímku Abdellatifa Kechiche připomene retrospektiva pěti jeho celovečerních filmů.

Přehlídku dnes večer zahájí snímek Françoise Ozona s titulem Jen 17. Portrét sedmnáctileté Isabelle (Marine Vacthová) na pozadí čtyř ročních období a čtyř skladeb nabízí další nečekaný pohled na sexualitu, tentokrát se však týká prostituce. Po projekci Ozonova snímku bude k vidění klasika Luise Buñuela Kráska dne na stejné téma.

V sekci Filmové hity lze zhlédnout 16 úspěšných titulů z nedávné doby, mimo jiné Pěna dní režiséra Michela Gondryho, Kapitál Costy-Gavrase, Renoir Gillese Bourdose, Láska všemi deseti režiséra Régise Roinsarda nebo Mafiánovi Luca Bessona.

Výběr české kritiky

Další vynikající snímky, které byly k vidění v Karlových Varech nebo v Cannes, jsou promítány v sekci Výběr české kritiky. Ta nabídne devět nových francouzských snímků, které si vyhlédli čeští filmoví recenzenti. V této sekci se představí třeba historické drama Michael Kohlhaas, které bylo nominováno na Zlatou palmu, nebo Život Adèle, jenž Palmu vyhrál.

Další čtyři snímky inspirativního tvůrce tuniského původu Abdellatifa Kechiche lze pak zhlédnout v sekci Pocta. Zvláštní uvedení patří Jeanu-Paulu Belmondovi a při příležitosti jeho letošních osmdesátin uvede festival Muže z Ria režiséra Philippa de Broky.

Filmaři Guillaume Nicloux, autor snímku Jeptiška, a Philippe Le Guay, režisér filmu S Molièrem na kole, přijedou svá díla osobně uvést. Celkově Festival francouzského filmu uvede v průběhu jednoho týdne 39 celovečerních a 9 krátkých filmů. Přehlídka se koná od 21. do 27. listopadu v Praze, Brně a Českých Budějovicích.

Všechny filmy festival uvádí v původním znění s českými titulky nebo dabingem a vstupné na všechny projekce činí 90 korun.

Podívejte se na stránky festivalu.