Zemřel dramaturg Jan Kratochvíl, objevitel Monty Pythonů

Praha - Ve věku 73 let zemřel v Praze dramaturg České televize, producent a divadelní organizátor Jan Kratochvíl. Na počátku sedmdesátých let vystupoval se Ctiborem Turbou v Cirkuse Alfred, známý byl i organizováním Divadelních poutí. Pro české diváky objevil skupinu Monty Python.

Jan Kratochvíl se narodil v červnu roku 1940 v Černošicích u Prahy. Po absolutoriu pražské Filmové a televizní fakulty v roce 1963 nejprve působil jako pomocný režisér a asistent režie na Barrandově. Od roku 1970 byl ve svobodném povolání.

Byl externím režisérem Československé televize, režíroval koncerty hudebních skupin a divadelní představení. Od roku 1991 byl zaměstnancem Československé, později České televize, kde pracoval jakožto producent a dramaturg.

V sedmdesátých letech vystupoval se Ctiborem Turbou v Cirkuse Alfred. Působil také jako umělecký vedoucí Revue Alhambra nebo coby režisér na Divadelních poutích.

Je třeba koupit Létající cirkus

Společně s Pavlem Andělem připravoval pro ČT2 populární Noc s Andělem a díky jeho Horečce páteční noci mohli diváci sledovat třeba kultovní britské sitcomy. I díky němu se na české obrazovky dostala britská skupina Monty Python.

„V roce 1971 si to takhle vykračuju v Kodani a koukám na kinoplakáty. Zrovna jsem se pohádal se Ctiborem Turbou, se kterým jsme tam hráli pouliční divadlo, a tak jsem potřeboval nějakou šlehu. A vidím Monty Python's Flying Circus. Obskurní kino, černé stěny. A následuje díra do hlavy na celý život,“ vyprávěl, jak se s Pythony setkal.

„V roce 1991 si to takhle vykračuju v Praze a potkám produkčního pana Ivo Mathého a jestli bych nechtěl dělat producenta v ČST. Já, že proč ne. A jak jsem dostal klíče od kanclu, tak povídám: Je třeba koupit Létající cirkus. A stalo se.“