Po 40 letech stálá expozice: Století relativity v Olomouci

Olomouc - Díla malířů Antonína Slavíčka, Emila Filly nebo Václava Špály zdobí novou stálou expozici moderního umění Muzea umění v Olomouci. Cílem výstavy Století relativity je představit to nejlepší z bohatých sbírek umění dvacátého století. Bouřlivým vývojem české moderní výtvarné kultury provede diváky na 140 exponátů od 120 autorů.

Podobná expozice v Olomouci chyběla čtyřicet let. „Vystavili jsme nejvýznamnější věci, každou v řádu milionů korun. Vystavujeme 140 děl, jejich hodnota je obrovská nejen finančně, ale také umělecky,“ zdůraznil ředitel muzea Michal Soukup. Některá z děl se dočkala své výstavní premiéry.

Expozice moderního umění byly v Olomouci zrušeny v sedmdesátých letech v rámci normalizace. Teď se ve dvou patrech Muzea umění vracejí zpátky. V takzvané Mansardě najdou návštěvníci ranné autory impresionismu, kubismu nebo surrealismu. „Naším kritériem při výběru bylo, aby tu návštěvník našel jména, která má spjata s moderním, avantgardním uměním,“ vysvětluje kurátorka Štěpánka Bielezsová.

Druhá, pozdně moderní část výstavy, je rozdělena do deseti kapitol. Základní linka, která drží expozici pohromadě, je střídání figurace a abstrakce. Jedno z nejzajímavějších děl je podle kurátorů obraz Poláka Richarda Winiarského. „Jeho tvorba je založená na zkoumání principu náhody. Dnes se řadí do evropského kontextu v rámci geometrických tendencí a lze předpokládat, že bude ceněn,“ dodává kurátor Ladislav Daněk.

Století relativity v Olomouci (zdroj: ČT24)

Mezi exponáty jsou včleněna i díla pětadvaceti zahraničních autorů. Výstava by totiž měla plnit myšlenky takzvaného Středoevropského fóra. Jde o unikátní projekt, který chce Muzeum umění v Olomouci vybudovat. „Rádi bychom dokumentovali roky 1948 až 1989, to, co se odehrávalo před a za železnou oponou. Také bychom chtěli konfrontovat naše autory a to, co se dělo v Polsku a na Slovensku,“ uvádí Michal Soukup.

Pravidelně obměňovanou částí stálé expozice bude i nový výstavní prostor. Nabídne pohled především do papírových sbírek muzea. Zahajovací výstava s názvem Centrální přitažlivost představí středoevropskou grafiku druhé poloviny 20. století a autorskou knihu.

Podívejte se na stránky muzea.