Javier Bardem se stal narkobaronem. Jako filmový Pablo Escobar

Javier Bardem hraje Pabla Escobara (zdroj: ČT24)

Bezohledný zločinec, ochránce chudých, především ale muž, jehož příběh i pětadvacet let po smrti přitahuje pozornost filmařů. Kolumbijského kokainového krále Pablo Escobara si v nejnovější filmové verzi jeho života zahrál Javier Bardem.

Pablo Escobar začínal jako malý zlodějíček. V šedesátých letech se na americké policejní stanici zpovídal třeba i z toho, že ukradl náhrobní kameny, přebrousil je a prodal jako nové. O deset let později už ale vydělával miliony dolarů denně a pro státní orgány se stal nedotknutelným. Měl peníze, rodinu i slávu, nevyhovovaly mu ale zákony,  rozhodl se proto zabít ty, kteří je vydávají.

Escobar, podobně jako třeba Adolf Hitler, nepřiletěl z cizí planety. Byl normálním dítětem, které vychovali rodiče. Pak se ale stalo něco, co z něj udělalo monstrum.
Javier Bardem

Pro chudé Robin Hood, pro mocné objekt nenávisti

Mocní ho nenáviděli, chudí v něm naopak viděli kolumbijského Robina Hooda. Stavěl pro ně školy, kostely a domy. Zpočátku ho jako velkorysého mecenáše ukazovala i média. Vůbec první rozhovor poskytl Pablo Escobar Virginii Vallejové v roce 1983. Ve filmu ji představuje Penélope Cruzová. 

„Na Pabla se díváme očima Virginie. Vstoupila do jeho světa, jak sama říká, aniž by o něm cokoliv věděla. Pouze ji přitahovala moc a jakýsi magnetismus toho muže,“ říká herečka o vztahu Escobara s novinářkou.

Vallejová se k poměru přiznala až téměř patnáct let po smrti drogového barona. Zemřel v roce 1993 při přestřelce s kolumbijskou policií, jeho dopadení podporovaly Spojené státy, které „zásoboval“ kokainem.

Kolumbijská žurnalistka o drogovém podsvětí také napsala knihu, která dodnes patří k nejprodávanějším titulům v zemi a inspiruje i filmaře z celého světa. Snímek Escobar, který od 14. června promítají i česká kina, natočil španělský režisér Fernando León de Aranoa.

Těžit může z popularity, kterou Escobarovi získal seriál Narcos, kde narkobarona ztvárnil Wagner Moura. Kromě Escobarova příběhu sledoval i jeho nástupce na kolumbijském drogovém trhu – kartel v Cali. Čtvrtá série, ohlášená na letošek, se přesune do Mexika.