Ivan Steiger vydal průvodce zlatým věkem hraček

Praha - Už čtyřicet let sbírá karikaturista Ivan Steiger hračky; část své obrovské sbírky vystavuje v muzeích na Pražském hradě a v Mnichově. Se svojí manželkou nyní vydali knihu Umění hraček dvou tisíciletí. Kniha provází zlatým věkem historických hraček na 300 stranách a skrze 1300 fotek a obrázků.

Reportáž a rozhovor s Ivanem Steigerem (zdroj: ČT24)

Autoři Eva a Ivan Steiger natočili o dějinách hraček v zakázkách německé, rakouské a švýcarské televize osmnáct televizních filmů. Výběr obrázků tedy pochází z tisíců fotografií pořízených během filmového natáčení v nejvýznamnějších světových sbírkách.

Musí se najít muzeum

Unikátní sbírku vlastní i sám Steiger. Hračky jsou jeho velkou zálibou od dětství a sbírá vše, co mu padne do oka, včetně vánočních ozdob a betlémů. Jeho sbírka je jednou z největších na světě; před lety se rozhodl ji vystavit na Pražském hradě.

„Jednoho dne člověk přijde o uklízečku, která to už nechce oprašovat, a tak se musí najít muzeum, kam se to pověsí a člověk má pokoj,“ usmívá se sběratel.

Ivan Steiger
Zdroj: ČT24

Další velikou vášní Ivana Steigera jsou karikatury. Půl století jeho vlastní obrázky otiskují světové deníky. Jenom Frankfurter Allgemeine Zeitung jich uveřejnil přes devět tisíc. Mezi nejvýznamnější Steigerova díla patří soubor kreslených ilustrací k Bibli.

Umění hraček dvou tisíciletí vyšlo pro Evropu a Ameriku v mnichovském uměleckém nakladatelství PRESTEL. Českou variantu vydalo Muzeum hraček v Praze a Mnichově.