Stará dobrá Freda: Sekretářka Beatles vypráví, jak to bylo

Londýn - Fredě Kellyové záviděly svého času miliony dívek po celém světě; byla totiž osobní sekretářkou Beatles. Se slavnými Brouky zažila za jedenáct let dobré i to zlé. Na oboje vzpomíná v dokumentu Ryana Whitea Good Ol' Freda.

Sekretářka Beatles (zdroj: ČT24)

Jedenáct let pracovala pro nejslavnější kapelu všech dob. Když Beatles Fredu Kellyovou najali, bylo jí čerstvých sedmnáct let. Brouci byli pouze lokální kapela z Liverpoolu a ona nebyla než stydlivá teenagerka. Tehdy netušili, jak daleko spolu můžou dojít.

„Moje domácí adresa byla adresou fanklubu. Byla jsem velmi naivní,“ vzpomíná Freda Kellyová na šílenství, které brzy propuklo a zavalilo její být dárky a milostnými psaníčky.

Obětavá dívka v pozadí, o které veřejnost mnoho nevěděla, s Brouky absolvovala všechny zkoušky, turné i večírky. A senzacechtivý tisk ji s chlapci s kapely spojoval více, než byla pravda. „Šla jsem někam ven s Paulem, někdo nás viděl a ihned se říkalo, že se vezmeme. Paul to potom musel popřít,“ vypráví Freda.

Pořád jsem fanynka Beatles

Po Lennonově výroku, že Beatles jsou populárnější než Ježíš, už nešlo jenom o útoky poblázněných fanynek. Proti kapele se zvedla vlna odporu a Kellyová uvažovala o policejní ochraně. Ačkoliv v té době natáčela svá nejlepší alba, skupina se začala klížit. Kellyová pomalý rozklad kapely vnímala jako rozpad rodiny.

Ve filmu Good Ol'Freda Kellyová poprvé za padesát let vypráví kompletní příběh. Jeden z mála dokumentů s podporou živých členů Beatles a s původní hudbou nabízí zasvěcený pohled do nitra zbožňované kapely, která změnila svět moderní hudby.

Freda Kellyová stále pracuje jako sekretářka; nyní v právní firmě. Práce je sice obdobná, nabízí však nesouměřitelně méně zábavy, zájmu, radosti i zklamání. Nicméně některé věci se již nezmění: „Pořád jsem fanynka Beatles,“ usmívá se Good Ol'Freda.

Podívejte se na stránky filmu. A na upoutávku: