Herzlich willkommen! Artspace Germany vítá cizince už i v Brně

Artspace Germany: Čím cizinci obohatili německé umění? (zdroj: ČT24)

Propojení kultur bez ohledu na národnost je hlavní myšlenkou výstavy Artspace Germany v brněnském Domě umění. K vidění jsou díla třinácti autorů, kteří spojili svůj tvůrčí život s Německem, i když se narodili jinde.

„Výstava je především dílem německého Institutu pro zahraniční vztahy, systematicky se zabývá prezentací výtvarné kultury, která vznikla v Německu,“ uvedla ředitelka Domu umění města Brna Terezie Petišková.

Projekt je putovní. Z Německa se vypravil třeba do Indie, do Brna přicestoval z Pákistánu. „Kvůli problémům s pákistánskými celníky jsme velmi dlouho a napjatě čekali, jestli k nám výstava vůbec dorazí,“ popsala Terezie Petišková poměrně napínavý přesun na Moravu. 

Artspace Germany vznikl v reakci na čím dál silnější evropskou integraci a globální propojení světa. Propojování národních kultur se projevuje i ve vizuálním umění. „Mluvíme o lidech, kteří přicházejí do vaší země. Některé uprchlíky přijímají, některé ne. Stále více aspektů té výstavy je zajímavých, možná i pro Brno,“ domnívá se kurátorka Ursula Zellerová.

Podle ní umělci, kteří si jako místo pro život a tvorbu zvolili Německo, do tamního uměleckého prostoru přinesli nové podněty. Vedle děl Brita Tonyho Cragga, Jihoafričanky Candice Breitzové, Belgičanky Marie-Jo Lafontaineové nebo nedávno zesnulého dánského malíře Pera Kirkebyho zahrnuje Artspace Germany i tvorbu české konceptuální výtvarnice Magdaleny Jetelové. 

Brno je podle kurátorů jednou z posledních zastávek této výstavy. Říkají, že ačkoliv je koncept výstavy stále aktuální, po světě se díla už nacestovala dost. Zřejmě naposledy je tak lze pohromadě vidět v Domě umění do 29. července.