Noc divadel: Nestahujte oponu, konec je ještě daleko

Praha - Chcete si vyzkoušet, jaké to je stát na prknech, které znamenají svět? Nebo se dozvědět, co skrývá divadelní zákulisí? Možnost máte v sobotu 16. listopadu, kdy se v Česku koná Noc divadel. Do prvního ročníku se zapojilo přes 80 souborů z 24 měst. A hrát se nebude jen na jevišti.

V české kotlině ponocují jednou ročně už muzea, galerie, hrady i zámky a také literatura. Letos poprvé sáhly po této návštěvnicky oblíbené „atrakci“ také divadelní scény. Připojily se tak k dalším evropským zemím, kde jsou divadla takto netradičně zpřístupněna veřejnosti vždy třetí listopadovou sobotu. "Noc divadel pořádáme proto, abychom ukázali kreativní potenciál bohaté divadelní sítě i přátelštější  pohostinnou tvář divadla," zdůvodnila připojení českých scén k European Theatre Night Martina Černá z Institutu umění - Divadelního ústavu, který je koordinátorem prvního ročníku.

A co na návštěvníky tedy čeká? Například brněnská divadla připravila společný program. „Lampionový průvod, který začne v 17:30, bude procházet celým centrem města Brna. U každého divadla proběhne krátké zastavení s hrou nebo jiným vystoupením,“ zve na akci Ondřej Navrátil z Centra experimentálního divadla. Projekt je spojen s příběhovou městkou hrou Múze na stopě, v níž účastníci pátrají po brněnské divadelní múze.

Rozhovor s koordinátorkou Noci divadel Martinou Černou (zdroj: ČT24)

Zlínské divadlo přispělo koncertem a noční prohlídkou divadla za svitu baterek; Ostravané zažijí díky Národnímu divadlu moravskoslezskému site-specific představení s ozvěnami hlasů, tónů a snů. V Západočeském divadle v Chebu si lidé vyzkouší divadelní kostýmy, stanou se maskérem nebo se naučí stavět scénu, ve Východočeském dokonce dostanou možnost stát se herci.

Šumperk zaujme průvodem v maskách a noční prohlídkou divadla, Jihočeské divadlo připravilo večer v retro stylu. Klicperovo divadlo v Hradci Králové se rozhodlo divadelní slavnost navázat na v neděli následující 17. listopad a nejsou jediní, kdo tematicky propojí polické události s Nocí divadel. V předvečer výročí sametové revoluce se například Audience Václava Havla bude hrát hned na třech místech v republice - v ostravském Divadle Petra Bezruče a v pražských D 21 a Divadle v Celetné.

Audience / Norbert Lichý, Jiří Müller
Zdroj: Divadlo Petra Bezruče/Petr Hrubeš

V Celetné návštěvníci zakusí bytové divadlo, v jiné pražské scéně - divadle DISK - připravili studenti DAMU program s překvapením. V hlavní roli - kufr. „Budeme rádi, když najdeme dobrovolníky, kteří budou chtít takzvaně infikovat ostatní divadla, náš umělecký kufr přenést a přiblížit umění zase někomu jinému,“ přeje si Tereza Sochová, jedna z organizátorek akce. Národní divadlo pustí diváky při komentovaných prohlídkách za oponu historické budovy i Nové scény.

Noc divadel začne už odpoledne programy pro děti. Úderem sedmé rozezní divadelní scény napříč republikou potlesk, třeba v Jihočeském divadle prý kvůli němu dokonce přeruší představení. Tleskat se ve stejný čas bude ale i na některých jevištích po Evropě. Noc divadel se letos odehraje v jedenácti zemích, poprvé divadla nocovala v roce 2008.

Program představení a doprovodných akcí ve vašem městě najdete na stránkách Noci divadel.