V Česku má premiéru multimediální projekt Up-Close

Praha - Čeští diváci mají poprvé možnost vidět naživo multimediální projekt holandského skladatele Michela van der Aa s názvem Up-Close. Dílo je odvážnou kombinací hudby, divadla a filmového hororu, list The Guardian ho označil slovy „štvavě krásné!“. Kus představení se odehraje v podzemí pražského Veletržního paláce v podání experimentálního orchestru Berg.

Události v kultuře (zdroj: ČT24)

Na jedné části pódia je orchestr, na druhé pak plátno, na kterém se promítá film. Akce na jevišti a ve filmu se prolínají. Na českou premiéru dorazil i samotný autor, který si tak podle ředitelky orchestru Berg Evy Keslové pohlídá různé detaily.

Michel van der Aa, skladatel a autor:

„Ve filmu se pohybuje starší žena, která je oblečená jako sólistka na violoncello. Je jejím alteregem. Může to být její starší obraz. Procházíme s ní lesem, v jejím domě najdeme záhadný stroj, který používá ke komunikaci s orchestrem. Je to paralelní svět, zrcadlí děj na jevišti. (…) Ne vše je srozumitelné, ale to ani nechci. Některé otázky zodpovíme, ale jiné zůstanou prostě bez odpovědi.“

„Pro mě je to náročně v tom, že musím držet tempo, sledovat, aby se zkoordinoval orchestr, sólistka, zároveň film. Potom hráč na laptop to má hodně náročné, protože sleduje laptop i partituru zároveň, takže se musí snažit dorovnávat k nám,“ říká o představení dirigent orchestru Berg Peter Vrábel.

Poprvé se na něj diváci mohou vydat v pondělí 11. listopadu.