Láska věk přenáší. V osmdesáti se Hana Maciuchová zamiluje do mladíka

Láska věk přenáší. V osmdesáti se Hana Maciuchová zamiluje do mladíka (zdroj: ČT24)

Harolda a Maude spojuje záliba v pohřbech a romantický cit, navzdory tomu, že Haroldovi je osmnáct a Maude osmdesát let. Příběh láskyplného vztahu nesvázaného předsudky proslavil film a také divadelní nastudování s Květou Fialovou. Nyní komediálně dojemnou inscenaci uvádí pražské Divadlo na Vinohradech. Osudové setkání v něm zasáhne Hanu Maciuchovou a Marka Adamczyka.

Hru Colina Higginse nastudoval umělecký šéf vinohradské scény Juraj Deák. Větší protiklady se v tomto příběhu ani potkat nemohly. Osmnáctiletý mladík Harold je pesimista, který protestuje proti všemu, zejména proti své dominantní matce, mimo jiné demonstrativními sebevraždami.

„Každý v sobě máme nějaké emoce a někdy je těžké vyjádřit je způsobem, který svět dokáže pochopit,“ říká o Haroldově poněkud morbidním rebelství Marek Adamczyk.

Zchudlá šlechtična Maude si ve svých osmdesáti naopak umí užívat života a je přesvědčena, že povinností každého člověka je obnovovat na světě dobro, i kdyby jen tím, že zachrání usychající stromek. „Svou velkorysou povahou může být velkou inspirací,“ domnívá se Hana Maciuchová, „kéž by takových dam bylo víc.“

Harold a Maude už mají dost za sebou

Nezdolná Maude je pro herečku návratem k velké roli na její domovské scéně. Členkou vinohradského souboru je od roku 1971, shodou okolností od roku, kdy měl premiéru film Harold a Maude, jenž příběh lásky navzdory rozdílům a konvencím proslavil. 

Natočil ho Hal Ashby s herci Budem Cortem a Ruth Gordonovou podle scénáře, který jeho autor Colin Higgins původně zamýšlel jako krátký snímek na závěr svých filmových studií. Po úspěchu snímku napsal Higgins o Haroldovi a Maude ještě román a také příběh dramatizoval pro divadlo.

obrázek
Zdroj: ČT24

První českou Maude byla v polovině sedmdesátých let Marie Rosůlková v Městských divadlech pražských. Partnerem jí byl Viktor Preiss. Životní rolí se ale Maude stala pro herečku Květu Fialovou, zahrála si ji několikrát: poprvé také v Městských divadlech pražských, poté v Mladé Boleslavi a nakonec v Uherském Hradišti, kde Maude dostala k osmdesátinám. Herecký výkon ve Slováckém divadle jí vynesl cenu Thálie. Harolda hrál Josef Kubáník.