Glass Brothers posadili Armstronga na kolo Favorit. Dojel si pro zlato (a sklo)

Glass Brothers vystavují sklářskou poctu cyklistice (zdroj: ČT24)

Filipa a Lukáše Houdkovy spojuje kromě příbuzenského vztahu také posedlost sklem a cyklistikou. Pod značkou Glass Brothers vytvářejí světelné instalace ze starých kol. Lustry, lampy a další objekty nyní vystavují v pražské Galerii Kvalitář.

Jejich sklářský ateliér v Novém Boru je znám kvalitním řemeslným zpracováním i neustálým experimentováním s konstrukcemi a zpracováním skla. Práce Glass Brothers už zaujala třeba světového designéra Arika Levyho, módní značku Louis Vuitton nebo šejka, který si jejich lustrem nechal osvítit luxusní zámořskou jachtu. Tvorba Lukáše a Filipa Houdkových zdobí i soukromé rezidence v Miláně, Saint-Tropez nebo Chicagu.

Na aktuální pražské výstavě Posedlost recyklují staré vidlice, rámy, řídítka nebo řetězy z kol značky Favorit a kombinují je se sklem. To vše v duchu minimalismu a ve třech barevných tónech - zlaté, bílé a krystalicky čiré.

Cipollini jako lampa

Názvy jednotlivých děl věnovali bratři osobnostem světové silniční cyklistiky, které obdivují nejvíc. Vytvořili tak stokilový světelný objekt pojmenovaný podle Lance Armstronga nebo stojanovou lampu Mario. Základem svítidla inspirovaného Mariem Cipollinim je rám kola doplněný ručně broušeným sklem. 

Vedle cyklistiky se Glass Brothers odkazují i na výtvarné umění. Například na Kolo od bicyklu na stoličce, tedy první ready made Marcela Duchampa z roku 1913, reagují svou vlastní verzí z 24karátového zlata a broušeného krystalu. „Zároveň je inspirovaná i Alexanderem Calderem, který vytvářel kinetické plastiky. Tvrdil, že nepohyblivá plastika je mrtvá plastika,“ doplnil Lukáš Houdek. 

S návštěvníky Galerie Kvalitář se Glass Brothers o svou posedlost dělí do 21. září.