Aukce obrazů vynesla 200 milionů korun. Nejvíc kupci platili za Toyen a Čapka

Obraz české malířky Toyen nazvaný A teď, když přijde čas byl v neděli na aukci v Praze vydražen za 19,4 milionu korun včetně aukční přirážky. Za 9,7 milionu korun změnil majitele také obraz Koupání v Oravě od Josefa Čapka. Celkem se na nedělní aukci v Galerii Kodl prodala díla za téměř 200 milionů korun. Část výtěžku jde na dobročinné účely.

Sugestivní obraz od Toyen šel do aukce s vyvolávací cenou 13 milionů korun. Plátno z roku 1957, kterému výjimečný význam přisuzovala i sama malířka, je podle galerie reprezentativní ukázkou z autorčina vrcholného pařížského období.

Toyen, vlastním jménem Marie Čermínová, je označována za první dámu české meziválečné avantgardy. Její dílo zahrnuje „naivistické“ obrazy spjaté s českou realitou, ponuré výjevy inspirované válkou či, pro ni tolik typické, surrealistické kompozice.

Často je v jejím díle přítomen také erotický akcent. Kromě umění proslula Toyen i nekonformními názory. Odmítla civilní jméno, zrušila své rodinné vazby a popřela tradiční ženskou roli. Oblékala se do mužských šatů a sympatizovala též s anarchistickým hnutím. 

Hranici šesti milionů pokořil znovuobjevený a po mnoho desítek let veřejnosti nepřístupný obraz Děti v lese od Václava Brožíka. Nového majitele získal za 6,2 milionu, jeho vyvolávací cena přitom byla ani ne poloviční.

Václav Brožík: Děti v lese
Zdroj: Galerie Kodl

Ještě o více než dva miliony dráž byla vydražena velkoformátová Kompozice od Františka Foltýna a s cenou 9,7 milionu korun opustil dražební sál Čapkův obraz Koupání v Oravě.

Josef Čapek: Koupání v Oravě
Zdroj: Galerie Kodl

V Česku nepříliš obvyklou položkou byla plastika jednoho z nejvýznamnějších představitelů surrealistického proudu Salvadora Dalího. Bronzová socha Mínotaurus se prodala za 8,4 milionu korun.

Salvador Dalí: Mínotaurus
Zdroj: Galerie Kodl

„Pozornost sběratelů se soustředila kromě Dalího i na tvorbu jiných zahraničních autorů, a to zejména francouzských impresionistů Louise Valtata, Armanda Guillaumina a Eugena Boudina,“ uvedla mluvčí Galerie Kodl Terezie Kaslová.

Úspěchu a nových autorských rekordů dosáhla i díla českých klasiků z 19. století, například Aloise Kirniga, Maxmiliána Haushofera či Maxmiliána Pirnera. Velkému zájmu dražitelů se těšili také čeští avantgardní umělci i modernistická díla. „Autorské rekordy padaly kupříkladu u děl Magdaleny Jetelové, Vlastimila Beneše, Vladimíra Kopeckého či Jindřicha Štyrského,“ doplnila Kaslová.

Na aukci se dražila také díla několika současných výtvarníků. Výtěžek z prodeje desítky z nich věnuje Galerie Kodl už posedmé ve prospěch Centra Paraple na pomoc lidem na vozíku s poškozením míchy. Akce vynesla na dobročinné účely 581 tisíc korun.