Goncourtovu cenu získal válečný thriller Pierra Lemaitra

Paříž - Letošní francouzskou Goncourtovu cenu za literaturu obdržel Pierre Lemaitre za román Au revoir là-haut (Na shledanou tam nahoře). Ve stejný den byla udělena další významná literární cena Renaudot, kterou získal autor svazku povídek Naissance (Narození) Yann Moix.

Pierre Lemaitre se narodil roku 1951 v Paříži. Je autorem sedmi úspěšných thrillerů, které byly přeloženy do 21 jazyků a za něž získal několik literárních cen udělovaných v rámci žánru. Za svou prvotinu Travail Soigne (Pečlivá práce) získal cenu za první román na knižním festivalu v Cognaku v roce 2006.

Letos oslnil románem Au revoir là-haut (Na shledanou tam nahoře). Mohutná kniha o téměř 600 stranách byla nominována hned na několik prestižních ocenění: Prix Femina, Prix Goncourt, Prix Interallié i Prix Renaudot. Lemaitre vypráví příběh ztracené generace, která prošla utrpením první světové války i chladem hospodářské krize. Autor již prozradil, že hodlá napsat pokračování, které bude dále rozvíjet příběh dvacátého století.

„Pierre Lemaitre plně využil možností literárních prostředků z žánrové oblasti thrilleru, které perfektně ovládá, navíc k věčnému souboji dobra a zla nenásilně přidal etický rozměr, živé, neschematické figury a nadčasová témata, která lze zevšeobecnit a přenést i na dnešní dobu. Román Au revoir là-haut má mnohem vyšší ambice než stát se oddechovou, byť řemeslně dokonale zvládnutou četbou,“ napsal překladatel Tomáš Havel pro web iLiteratura.

Yann Moix
Zdroj: ČT24/Talita

Další významnou cenu Renaudot získal spisovatel a režisér, autor sbírky povídek Naissance Yann Moix. Ten zaujal už svou první knihou Jubilations vers le ciel (Jásot k nebi). Za tu dostal Goncourtovu cenu za první román již v roce 1996. Jeho první film Pódium z roku 2004, vycházející z jeho stejnojmenného románu, zaznamenal velký komerční úspěch.

Goncourtova cena (zdroj: ČT24)