Divadlo masek Familie Flöz nemaskuje pomíjivost života

Familie Flöz přivezli na Jatka78 hru Infinita (zdroj: ČT24)

Šest večerů na scéně pražských Jatek 78 patří německému divadelnímu souboru Familie Flöz. Soubor s dvacetiletou tradicí se pohybuje mezi divadlem s maskami, akrobacií a klaunstvím. Českému publiku představuje svoji nejznámější hru Infinita, poprvé inscenaci o podobách narození a stárnutí uvedl v úterý 22. května.

Představení Infinita hledá s humorem a nadsázkou podobnost v prvních a posledních momentech života – na začátku jsou postavy malými dětmi, které dělají první odvážné kroky a získávají zkušenosti, na konci staří lidé, kteří se do dětských let rádi vrací. 

Příběh na scéně vyprávějí čtyři herci v maskách. „Vidíte až do nitra jejich emocionálního života. Je to tím, že masky jsou strnulé a neohebné, provokují u diváků představivost,“ upozorňuje spoluzakladatel souboru a režisér Hajo Schüler.

Německý list Süddeutsche Zeitung o představeních Familie Flöz píše, že divák získá na konci pocit, jako by herci skutečně mluvili, smáli se a plakali. „Na jevišti se zaměřujeme hlavně na řeč těla,“ vysvětluje Schüler, „divadlo vlastně vzniklo pozorováním lidského těla a čtením příběhů, které sehrává.“

Berlínský soubor má dohromady přes třicet členů, představení tvoří všichni společně. Na mapě mezinárodního divadla je Familie Flöz od roku 1996, v Česku už se ansámbl představil loni s projektem Hotel Paradiso.

Vydáno pod