Fotografie topografie. Josef Sudek vyhrabal ze sutin Prahy světlo

V únoru 1945 poničil zmýlený nálet spojeneckých vojsk především pražské Nové Město, škody na ulicích a domech zanechalo i květnové Pražské povstání. Tehdejší Topografii sutin zachytil i fotograf Josef Sudek. Jeho téměř neznámý a dosud nevystavený soubor poničených památek nyní vystavuje Dům fotografie v Praze.

Snímky pořídil Josef Sudek až po květnovém osvobození Prahy. „Zjistili jsme v archivech, že zřejmě do poničených památek docházel až do pozdního léta nebo začátku podzimu. To už byly uhašeny požáry, nebezpečné části stržené a některé se dokonce začaly opravovat,“ upřesnila kurátorka výstavy Katarína Mašterová.  

Většina snímků vznikla pro Pražský kalendář na rok 1946. Otiskl šest desítek Sudkových snímků, celý soubor poničených domů jich obsahuje téměř čtyři sta. Nejvíce záběrů pořídil fotograf v sutinách Emauzského kláštera, který byl leteckým bombardováním také nejvíce poškozen. „Tvoří skoro polovinu souboru, je vidět, že se tam vracel, vyhledával světelné efekty a meditoval,“ poznamenává kurátorka.

Některé vystavené fotografie prošly temnou komorou přímo slavného fotografa, jiné bylo třeba nově vyvolat z originálních negativů. O to se postaral fotograf Vlado Bohdan. „Jednoduchost a přesnost pohledů je úžasná,“ říká o Sudkových kompozicích, jejichž neodmyslitelnou součástí byla práce se světlem.

Neznámé Sudkovy fotografie poničené Prahy na výstavě (zdroj: ČT24)

Sudkovy snímky vystavuje galerie jen s čísly, podrobnosti o nich si mohou lidé přečíst zvlášť. Kurátorky totiž chtěly, aby návštěvníci vnímali estetiku v každém záběru, nedívali se jen na záběr historické události. Topografií sutin se mohou lidé probírat do 19. srpna.