Zemřel autor Muže s břitvou spisovatel Jaroslav Putík

Praha - Ve věku devadesáti let zemřel spisovatel Jaroslav Putík. Byl vězněm nacistického režimu a za komunismu nesměl psát. Proslul jako autor reportáží, rozhlasových her a knih, například Muž s břitvou nebo Odchod ze zámku. Letos dostal cenu PEN klubu. Putík zemřel 31. října v pražské střešovické nemocnici; oznámil to jeho vnuk Daniel.

Jaroslav Putík se narodil 25. července 1923 v Mostě. Za druhé světové války se aktivně účastnil protinacistického odboje. Kvůli tomu vystřídal několik věznic, včetně koncentračního tábora v Dachau. Po válce po studiu žurnalistiky pracoval v Literárních novinách, z nichž musel roku 1959 odejít. Literárně debutoval v roce 1941 a zpočátku se věnoval literární publicistice, reportážním cestopisům a politické literatuře faktu.

Po sovětské okupaci v srpnu 1968 vystoupil ze strany a následně pak až do konce osmdesátých let nesměl publikovat. Přesto psal pod propůjčenými jmény. Spolupracoval i s exilovými nakladateli a živil se rovněž jako překladatel i dělník. Složení jeho tvorby je velmi pestré, od cestopisných reportáží přes fejetony či svazky deníkových záznamů až po novely, povídky a romány.

Kromě Muže s břitvou jsou známé také třeba jeho další prózy Smrtelná neděle, Brána blažených či Volný let voliérou. Putíkovi přineslo jeho dílo několik ocenění, včetně prestižní Ceny Egona Hostovského nebo letos udělené Ceny Českého PEN klubu. Podle zástupců PEN klubu jsou Putíkovy knihy „vyprávěním o obecné havárii etických a vůbec lidských hodnot“.