Jeden ministr odvolal, druhý ocenil. Cenu za film získal Opěla

Praha - V rukách vítězů už jsou všechny Ceny ministerstva kultury. Ocenění za přínos v oblasti kinematografie a audiovize obdržel bývalý šéf Národního filmového archivu Vladimír Opěla. Zvláštní uznání za mimořádný přínos českému filmu pak ministerstvo udělilo in memoriam Františku Vláčilovi.

Slavnostní udílení cen ministerstva kultury za kinematografii se konalo v kině Ponrepo v budově Národního filmového archivu. Oceněn byl přitom jeho bývalý šéf. Vladimír Opěla se podle ministerstva zasloužil o zachování integrity a rozvoj výjimečných sbírek Národního filmového archivu, který se díky jeho práci stal světově respektovanou institucí.

  • „Zvládli jsme ohromný kolaps spojený s koncem československého filmu a řady institucí po roce 1990, kdy jsme zpracovávali desítky tisíc filmů, které by jinak mohly být zničeny, kdyby nepřešly do filmového archivu,“ popisuje svůj největší úspěch Opěla.

Opěla byl paradoxně z funkce vedení archivu odvolán bývalým ministrem kultury Jiřím Besserem kvůli údajným manažerským pochybením. Odvolání respektovaného odborníka tehdy vyvolalo vlnu kritiky. Opěla v archivu nyní působí jako kurátor sbírek. Ředitelem archivu je v současnosti Michal Bregant.

Reportáž a rozhovor s Vladimírem Opělou (zdroj: ČT24)

In memoriam získal cenu ministerstva kultury také slavný režisér František Vláčil, a to za celoživotní filmovou tvorbu a mimořádný umělecký přínos české kinematografii. Vláčil je klíčový tvůrce české kinematografie. Jeho duchovní a výtvarně dokonalé filmy jako Markéta Lazarová či Údolí včel jsou dodnes považovány za vrcholná díla evropského filmu.

Ceny kultury předal ministr kultury v demisi Jiří Balvín. Po předání cen následovala projekce méně známého filmu Františka Vláčila Skleněná oblaka.

Vydáno pod