Edita Gruberová pěvecky překračuje Normu, poprvé v pražském Národním

Edita Gruberová jako Norma v pražském Národním (zdroj: ČT24)

Slavná slovenská pěvkyně Edita Gruberová v jednasedmdesáti letech poprvé vystoupí v pražském Národním divadle. Na prkna přední české scény sopranistku přivedla titulní role opery Norma. V hvězdném obsazení bude uvedena pouze třikrát.

Nejznámější dílo Vincenza Belliniho je příběhem tajné a nešťastné lásky galské kněžky s římským konzulem v době římské okupace Galie. Řadí se k pěvecky nejnáročnějším operám bel canta.

„Je to náročná opera nejen po pěvecké stránce,“ souhlasí Edita Gruberová. „Teprve teď jsem dospěla do nejlepšího věku, jsou to především finální árie, které mi velmi sedí, protože v nich jde o život a smrt.“

Náročný part proslavil slovenskou sopranistku na mnoha světových jevištích. Norma v jejím podání dosáhla stejného věhlasu jako v nastudování Marie Callas nebo Montserrat Caballé. Kariéru započala Edita Gruberová v roce 1968 ve Slovenském národním divadle. „A teď se kruh uzavírá, jsem v Národním divadle v Praze, kde jsem nikdy nestála,“ podotýká. 

Záhy dostala angažmá ve státní opeře ve Vídni. Režim jí ale cestování omezoval, proto se rozhodla v roce 1971 Československo opustit. Mohla si tak zazpívat například ve filmovém zpracování Rigoletta s Lucianem Pavarottim nebo v milánské La Scale v Donu Giovannim.

Ve vídeňské opeře působí dodnes. Ztvárnila zde pětačtyřicet rolí a vysloužila si přezdívku „královna bel canta“. Pražské publikum ji jako Normu poprvé uslyší 18. května, pak už jen ve dvou reprízách 30. května a 2. června.