Zemřel Lou Reed, člen Velvet Underground a autor Perfect Day

Washington - Zakládající člen skupiny The Velvet Underground Lou Reed je po smrti. Americkému rockerovi bylo 71 let. Píše o tom časopis Rolling Stone. Reedovi zástupci ale informace magazínu dosud nepotvrdili. Reed se přátelil s bývalým českým prezidentem Václavem Havlem. Několik koncertů měl i v České republice. Pověsti rockera dostál naplno. V květnu letošního roku proto musel podstoupit transplantaci jater.

Už po květnové operaci Reedova manželka Laurie Andersonová připustila, že její muž byl na pokraji smrti. "Myslím, že se z toho úplně nezotaví, ale určitě se během několika měsíců vrátí ke svým činnostem, řekla tehdy. Reed v minulosti otevřeně hovořil o svých problémech s drogami a alkoholem.

Reed se narodil v židovské rodině v Brooklynu a v New Yorku prožil většinu života. Časopis Rolling Stone umístil jeho skupinu The Velvet Underground na 19. místo v žebříčku 100 největších umělců všech dob. Reed se po svém odchodu ze skupiny v roce 1971 vydal na úspěšnou sólovou dráhu.

Vydal téměř tři desítky alb a ve svých textech, které obstojí i bez hudby, často vypráví syrové příběhy o odvrácené straně života, kterou sám dobře poznal. Mezi jeho největší hity patří Walk on the Wild Side a Perfect Day.

Události v kultuře o Lou Reedovi (zdroj: ČT24)

Podle Rolling Stone propojil naléhavost pouliční muziky s evropskou avantgardní hudbou a do rockové poetiky vnesl lyrickou upřímnost. Hudební chameleon ovlivnil nebo přímo spoluutvářel styly jako alternativní rock, glam rock a punk.

„Byl to úžasný muzikant a možná ještě lepší textař,“ zhodnotil Reedovo dílo hudební publicista Josef Rauvolf s tím, že jen u málo hudebníku se jejich texty dají číst i samostatně jako poezie. Spolu s ostatními členy The Velvet Underground prý Reed změnil pohled na to, co může rocková muzika být. Reed chtěl například vytvořit hudební ekvivalent literárnímu dílu Williama Burroughse nebo detektivkám Raymonda Chandlera. Rauvolf ale zároveň připomněl odvrácenou stránku Reedovi osobnosti - jako člověk prý byl často nepříjemný až arogantní a hrozně se choval i ke svým spoluhráčům a partnerkám.

Lou Reed
Zdroj: Stanislav Peška/ČTK

Hudebník si oblíbil Havla i Česko. Vrátil se několikrát

Začátkem roku 1990 přijel Lou Reed udělat rozhovor pro časopis Rolling Stone s tehdejším prezidentem Havlem, díky němu zde také neplánovaně zahrál, a vzniklo tak přátelství.

Lou Reed pak vystupoval v České republice ještě několikrát - třeba v roce 2009 na slavnostním večeru pořádaném Havlem k 20. výročí takzvané sametové revoluce. S Havlem si rockový básník, jeden z otců amerického undergroundu a zakladatel, povídal i v roce 2005 během scénického rozhovoru na pódiu Švandova divadla.

V červenci 2012 Reed v rámci svého letního turné From VU To Lulu vystoupil v pražském divadle Archa. Legendární hudebník zahrál skladby od dob svého působení v kapele Velvet Underground až po album Lulu z roku 2011, které natočil se skupinou Metallica.

Poslední Reedovo album Lulu vyvolalo nejednoznačné reakce hudebních kritiků. Nahrávku, která vznikla ve spolupráci s kapelou Metallica, označili někteří za jednu z nejhorších desek loňského roku, jiní ji naopak jmenovali mezi nejlepšími nahrávkami. Sám Reed ji označil za „nejlepší hudbu, kterou kdy udělal“.

Lou Reed při koncertě v Praze (červenec 2012)
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Reed vzdal zesnulému exprezidentovi poctu koncertem na Manhattanu

Loni v březnu Reed spolu s písničkářkou Suzanne Vega či kytaristou Ivanem Králem vzdali poctu zesnulému disidentovi a prvnímu českému prezidentovi na vzpomínkovém večeru, který zcela zaplnil České centrum na Manhattanu.

Vydáno pod