Sníh na trávě inspiroval dětský úsměv, říká animátor Norštejn

Praha – Před několika dny se do knihkupectví dostal animátorský unikát – dvousvazková kniha Sníh na trávě od Jurije Norštejna, nejvýznamnějšího představitele současné ruské animace. Publikace obsahuje více než šest set stran a přes tisíc ilustrací, reprodukcí, náčrtů i studií. Čeští překladatelé nad ní strávili dva roky. Norštejn původně knihu zamýšlel hlavně jako studijní materiál, nakonec ale změnil názor, pak mu to přišlo málo. Za největší inspiraci považuje úsměv svých vnuků. K čemu to ale směřuje? Jaké rozbory děl ve Sněhu na trávě najdete? Podívejte se na rozhovor se samotným autorem.

Norštejn zůstává i nadále věrný klasickému filmovému pásmu, počítače a další digitální technologie v animaci odmítá. V klasice je prý lépe cítit lidský rozměr a má také úplně jinou citlivost.

I když jeho snímky často vycházejí z dětských písní a říkanek, jsou hlavně pro dospělé. Pohádka pohádek z roku 1979 je dosud považována za jedno z nejoriginálnějších a nejnápaditějších děl světové animace.

Sníh na trávě dnes pokřtil v Praze a nechal se slyšet, že i mezi českými umělci se najdou ti, kteří ho inspirují. „U vás je velká tradice loutkového divadla a Břetislav Pojar, to byl pro mě přítel. Byl to pro mě velice významný člověk,“ řekl Norštejn.

V současné době se výtvarník pokouší dokončit filmovou adaptaci Gogolovy povídky Plášť. Pracuje na ní už přes třicet let. „Já jsem sám překvapen, že mi to trvá tak dlouho, ale víte, animace je takové umění mystické,“ prohlásil. 

Do české metropole se Jurij Norštejn vrátí nejpozději na jaře. Na Akademii múzických umění převezme čestný doktorát.

Vydáno pod