Našel se ztracený Doctor Who! Zaprášený, až v Nigérii, ale v pořádku

Abuja/Londýn - Málokdo věřil, že se ještě najdou, ale stalo se. Devět ze ztracených epizod kultovního britského seriálu Doctor Who se k radosti všech fanoušků tohoto humanoidního mimozemšťana před pár dny vynořilo v archivu jedné nigerijské televizní stanice. Patří k sériím The Enemy of the World (Nepřítel světa) a The Web of Fear (Pavučina strachu). Obě vydá BBC na DVD.

Původní seriál Doctor Who (Pán času) běžel nepřetržitě čtvrt století od roku 1963. Odvysílalo se ho 696 dílů. BBC, která tento sci-fi seriál natáčela, ale záznamy desítek dílů v 60. a 70. letech zlikvidovala. Originály tak zmizely, aspoň se zdálo, nadobro, což je v dnešní době internetu stejně nepředstavitelná věc jako cestování vesmírem v policejní budce, které se podobala vesmírná loď Tardis, přepravní prostředek Doctora Who.

Kopie ale BBC prodávala televizím po celém světě, díky tomu se nyní, v době padesátého výročí seriálu, některé vracejí zpátky. Jako ty objevené v Nigérii. „Ležely prostě na polici. Jako bych to viděl dnes: na kusu pásky bylo napsané 'Doctor Who', hned mě to zaujalo,“ popisuje objev šťastný nálezce, Philip Morris z Television International Enterprises Archive.

Našlo se jedenáct cívek, devět z nich žádnou kopii jinde na světě nemělo. Desítky let v archivu se na jejich kvalitě podepsaly, bylo je tedy nutné restaurovat. Po letech se tak mohli na epizody z konce 60. let podívat i dva společníci Doctora Who z obou sérií - Deborah Watlingová a Frazer Hines.

V Nigérii se našly ztracené epizody Doctora Who (zdroj: ČT24)

Zatímco Nepřítel světa je nyní kompletní, Pavučině strachu schází stále třetí díl. Odborníci ho poslepovali alespoň z fotografií. Fanoušci Doctora Who tak mohou konečně vidět obě série, BBC je vydává na DVD - Nepřítele 25. listopadu 2013 a Pavučinu 24. února příštího roku.

Pána času ale můžete sledovat i u nás. Česká televize nové díly seriálu, který se opět začal natáčet v roce 2005, vysílá od pondělí do pátku kolem šesté večer na Dvojce.

Vydáno pod