Lipo lyricky rapuje. Psát o lásce je těžké řemeslo, říká

Lipo: Přijít s něčím radikálně novým jsem vzdal (zdroj: ČT24)

Všechny příběhy, o kterých píšu, jsou odžité, říká Jonáš Červinka alias rapper Lipo o písních, které zařadil na nové album Lyrika. Vypráví o osobní svobodě, řeší mezilidské vztahy a také lásku. Inspiraci pro svou novinku prý čerpal z umění – zejména z poezie, prozradil v rozhovoru pro Události v kultuře.

V singlu Ve vzpomínkách je znatelná silná melodická linka, spíše připomíná popovou píseň než rap. Je to příznačné pro celé album? 

Pro celé ne, ale pro převážnou většinu písní ano. Jako umělec respektuju jiné hudební žánry, sám mám třeba blízko k folkové hudbě, protože se inspiruju poezií – a právě folkaři často vycházejí z poetických přesahů. Takže pro mě je to přirozené. 

Jak tenhle odklon přijímá hiphopová komunita?

Když jsme před deseti lety začínali s projektem Básníci před mikrofonem, už tenkrát to bylo velice odlišné od klasické hiphopové produkce, takže myslím, že jsou zvyklí.

Jak psát o lásce, aby to neznělo banálně?

To je těžké řemeslo. Často se mě mladí autoři ptají, jak prohloubit textovou kvalitu, říkám jim, aby studovali hodně jiné autory, to je asi nejlepší cesta. 

Prý jste na začátku chtěl deskou překvapit, někam se posunout, podařilo se?

Téhle urputné snahy, která je na hiphopové scéně hodně přítomná, přijít s něčím radikálně novým, jsem se trochu vzdal. Moje předchozí deska byla hodně experimentální, bylo tam hodně žánrů, tahle je přece jen trochu konzervativnější, spíš jsem se spolehnul na to, aby to bylo autentické a přirozené.

Desku vydáváte po čtyřech letech od té minulé, je to brzy, nebo pozdě?

Myslím, že v tomhle žánru je to relativně pozdě. Protože co týden vidíte na YouTube nové videoklipy od rapperů, kteří zahlcují své fanoušky produkcí. Trochu jsem se téhle logice postavil, řekl jsem si, že chci, aby ty věci byly autentické, odpracované a prožité.