Grand Prix Golden Prague získala Cesta životem Sira George Soltiho

Praha – Vítězem padesátého ročníku festivalu Zlatá Praha se stal film Cesta životem: Sir Georg Solti. Portrét jednoho z největších dirigentů naší doby natočil Georg Wübbolt. Cenu diváků získal Martin Kubala za portrét primabaleríny Anglického národního baletu Darii Klimentové.

Tradiční titul Grand Prix Golden Prague jubilejního ročníku festivalu Zlatá Praha, který představuje televizní filmy s hudební a taneční tématikou, putuje do Rakouska za režisérem Georgem Wübboltem. „Kombinací vzácných archivních materiálů, skvěle vybraných osobností a dokonalého střihu vznikl zábavný a poučný program, který si plným právem zaslouží letošní Grand Prix,“ ohodnotila jeho film porota.

Filmový snímek Cesta životem nahlíží na život a práci Sira George Soltiho u příležitosti výročí jeho nedožitých stých narozenin. Solti, který byl mimo jiné dlouholetým hudebním ředitelem Královské opery v Covent Garden a Chicago Symphony Orchestra, se stal již za svého života světově uznávanou hvězdou klasické hudby.

Diváky nejvíce zaujal snímek Daria Klimentová - Život v tanci. Režisér a kameraman Martin Kubala během osmi let natočil unikátní výpověď o způsobu života a tvorby jedné z našich nejvýraznějších současných klasických tanečnic. Film produkovala Česká televize.

Rozhovor s oceněným režisérem Martinem Kubalou (zdroj: ČT24)

Ocenění Nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97 získal švédský film Tanec z celého srdce. Režisérka Susanna Edwardsová zmapovala spolupráci slavného choreografa Matse Eka s kubánským tanečním souborem Danza contemporanea v složitém prostředí dnešní kubánské reality.

Česká televize ocenila příběh novináře, který dostal nečekaně za úkol napsat recenzi premiéry Rigoletta. Michael Wende a Andreea Varga, autoři ve filmu Grand opera - Verdi, ústrojně spojili animaci, dokument i hrané části, aby uvedli diváka do světa opery.

Zvláštní uznání za mimořádný umělecký počin obdržel snímek Mezi: Isang Yun v Severní a Jižní Koreji, který pojednává o korejském avantgardním skladateli, jehož nejhlubším přáním bylo sjednocení jeho vlasti pomocí hudby.

Cenu Český křišťál v kategorie Performing Arts získal snímek Jezero, studiový záznam strhující interpretace mistrovského díla Petra Iljiče Čajkovského. V kategorii Dokumentárních pořadů o hudbě a tanci se osvědčil Bach: Vášnivý život. Uznávaný dirigent Sir John Eliot Gardiner v něm osvětluje osudy jednoho z největších hudebních géniů všech dob.

Padesátý ročník Zlaté Prahy představil celkem 89 snímků z dvaceti zemí. Nabídl také taneční i hudební vystoupení, program pro rodiny, řadu dílen a tradiční videotéku. Přijeli i slavní hosté, velký úspěch měli sólisté baletů v Hamburku a v Drážďanech Jiří a Otta Bubeníčkovi nebo taneční legenda John Neumeier.

Další informaci hledejte na stránkách festivalu.

Vydáno pod