Symbol showbyznysu: před 90 lety vzniklo Disneyho studio

Los Angeles - Mickey Mouse, Sněhurka nebo Kačer Donald mají důvod k oslavě. Přesně před devadesáti lety vzniklo na předměstí Los Angeles jejich rodné Studio Walta Disneye. Podnik chudého kreslíře se postupně stal největším hráčem světového showbyznysu.

Walt Disney se narodil roku 1901 a výtvarný talent ukázal už jako dítě. Když v Evropě zuřila první světová válka, byl už v rodném Chicagu uznávaným karikaturistou. Později ho nevzali do armády, jezdil tedy alespoň jako dobrovolník na francouzské frontě s ambulancí.

Po návratu do Ameriky ucítil příležitost v animovaném filmu. S pozdějším dlouholetým kolegou Ubem Iwerksem malovali v v Kansas City inzeráty do časopisů a časem zkoušeli natáčet animované pohádky. Jejich společnost však brzy zkrachovala.

Walt Disney se nevzdal, odjel do Hollywoodu, kde si roku 1923 společně s bratrem Royem najal místnost v obyčejné kancelářské budově, a šestnáctého října 1923 oficiálně zaregistroval společnost The Disney Bros. Cartoon Studio. Samotné filmy tehdy vytvářeli v garáži svého strýčka Roberta, později ve skromném blízkém studiu.

Mortimer Mouse?

V roce 1927 vznikl první Disneyho zvířecí hrdina, Oswald the Lucky Rabbit (Šťastný králík Oswald). Práva na postavičku si však nárokoval distributor a Walt musel hledat jinou figurku. Podle pověsti dostal ten fantastický nápad během dlouhé cesty vlakem z New Yorku do Los Angeles: hrdinou bude myš.

Mickey Mouse
Zdroj: ČT24/ČTK/ullstein bild

Myšák se měl původně jmenovat Mortimer, ale nakonec dostal mnohem roztomilejší jméno Mickey. První němý film Plane Crazy o myšákovi, který touží po létání, ještě nenašel distributora. U diváků proto zabodoval až zvukový snímek Parník Willie (v originále Steamboat Willie), který byl uveden do kin v listopadu 1928.

Myšák Mickey se ukázal být trefou do černého a publikum si rychle oblíbilo i další členy jeho party, ať už partnerku Minnie, Pluta, Goofyho nebo Kačera Donalda. Walt Disney příležitost dokázal naplno využít, jeho studio se rychle přeměnilo v továrnu na filmy, jež po krátkých groteskách už v roce 1937 vyrobila i celovečerní Sněhurku.

Studio Walt Disney slaví devadesátku (zdroj: ČT24)

V polovině padesátých let pak Disney rozšířil záběr i o zábavní parky a rozmach firmy pokračoval i po zakladatelově smrti v prosinci 1966. Dnes je Walt Disney Company stále jednou z největších společností svého druhu; do mediálního gigantu patří také televize ABC, sportovní kanál ESPN nebo filmové studio Pixar.

Symbol amerického konzumu

Walt Disney a hlavně postava Mickey Mouse se proto stali snad nejsilnějším symbolem americké kultury nebo konzumu. Dnešní umělci ho často používají ke kritice společnosti Spojených států amerických a jejich politiky. Příkladem může být závěr filmu Stanleyho Kubricka Full Metal Jacket, kde vojáci pochodující spálenou vietnamskou zemí a zpívají přitom pozvánku do Klubu Mickeyho Mouse.