Do českých kin přilétá Temný rytíř

Praha - Češi si ode dneška mohou užít nejnovější příběh Batmana na velkém plátně. Do kin přichází Temný rytíř, brzy po své premiéře nominovaný na kasovní trhák letošního léta. Po uvedení do amerických kin zbořil film hned několik rekordů v divácké návštěvnosti a aktuálně je sedmým nejvýdělečnějším snímkem všech dob. Batmanovské horečce podlehli i recenzenti, kteří nešetří chválou. Hořkou příchuť úspěchům filmu dává tragická smrt mladého herce Heatha Ledgera, který si v Temném rytíři zahrál maniakálního padoucha Jokera.

Právě z Ledgerova výkonu jsou diváci i recenzenti nadšení asi nejvíc. Nevypočitatelný Joker s šíleným úšklebkem na tváři je prý jednou z ozdob filmu. „Ledger se ponořil do role, kterou si zjevně užíval, předvádí ohromující výkon ukňouraného boha chaosu, z jehož zarytého nihilismu mrazí,“ napsaly například Los Angeles Times. Spekuluje se už i o tom, že by Ledger jako jeden z mála herců získal posmrtně Oskara.

Nadějný australský herec zemřel letos v lednu na předávkování léky. Proslavila ho role homosexuálního kovboje ve filmu Anga Leeho Zkrocená hora. Byla mu předvídána velká budoucnost, jeho nejvýraznější (a předposlední) rolí asi zůstane právě Joker. Fanouškům Batmana zatrnulo i před pár dny, kdy měl jeden další herec z Temného rytíře, Morgan Freeman, těžkou autonehodu. Ten se ale ze svých zranění zotavuje dobře.

Morálně znepokojující příběh gothamského rytíře

Temný rytíř nabízí morálně znepokojující příběh, který podle mnoha hlasů daleko přesahuje běžnou filmovou adaptaci komiksu a připomíná spíše městský thriller. Děj přímo navazuje na předchozí film Batman začíná. Anarchistický Joker děsí politiky, policii i veřejnost pečlivě připravenou sérií vražd, únosů a bombových útoků, které mají srazit město na kolena. Zdá se, že jedině gothamský temný rytíř je schopný jeho řádění zastavit.

Roli Batmanova alter ega Bruce Waynea si znovu zahrál Christian Bale, jeden z nejnadějnějších herců své generace, který se příští rok divákům představí i jako John Connor ve čtvrtém díle Terminátora. Bale diváky okouzlil už jako dítě ve Spielbergově válečném dramatu Říše slunce a na výsluní popularity se vrátil v roce 2000 rolí masového vraha v Americkém psychu.

Heath Ledger jako Joker v Temném rytíři
Zdroj: ČT24/Warner Bros